RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Държавен архив – Пазарджик: Да си спомним за проф. д-р Атанас Божков
Държавен архив – Пазарджик

Да си спомним за проф. д-р Атанас Божков

На 15 март се навършиха 90 години от рождението му

    Смело можем да кажем, че едва ли има човек от величината на проф. д-р Атанас Божков, който да е направил толкова много за българската култура в рамките на един не така дълъг, но интензивен живот. Неговите книги дават гласност на неизвестни факти от българската  култура  и недвусмислено заявяват, че и ние имаме принос в европейската цивилизация.
    Роденият в пазарджишкото село Исперихово Атанас Димитров Божков завършва Националната художествена академия в София  и редовна аспирантура в Московския държавен университет, където през 1961 г. защитава дисертацията  “Историческата и баталната живопис в България” и получава научната степен кандидат на изкуствознанието. През 1970 г. става професор. Един от основателите на катедра “История и теория на изкуството” в Националната художествена академия и неин дългогодишен ръководител (1975-1990). Бил е също преподавател в Българската консерватория (1961-1971) и в Софийския университет (1980-1985). Чел е лекции и в Римския университет ( 1973-1975).
     


[ Прочети още... ]
 Публикувано от: pamedia на петък 29 март 2019 - 10:09:09

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
За Празника на българските архивисти в Пазарджик ще бъдат представени документи от архива на изкуствоведа проф. д-р Атанас Божков
Държавен архив – Пазарджик:
110 г. от рождението на проф. Кръстьо Генов
Дигитална изложба по повод 90 години от рождението на проф. д-р Атанас Божков
С дигитална изложба по документи и снимки ще бъде отбелязана 90-та годишина от рождението на проф. д-р Атанас Божков
Ден на отворените врати в Държавен архив - Пазарджик
Възпоменание от Държавен архив - Пазарджик за Никола Фурнаджиев
Държавен архив – Пазарджик отбеляза Международния ден на aрхивите
Държавен архив – Пазарджик: 75 години от Дравската епопея
На 1 ноември Държавен архив Пазарджик отбелязва 55 години от създаването си
Държавен архив - Пазарджик: 155 години от рождението на Михаил Такев


Трябва да се логнете за да пуснете коментар на този сайт - ако не сте регистриран потребител кликнете тук за регистрация
 
     

ПОЛУЧЕНО ОТ ВАС:
@  
Компанията дарява 100 000 лв. на Министерство на здравеопазването

EVN България дарява 100 000 лв. на Министерство на здравеопазването за подпомагане на българските медици и болниците в страната за справяне с последствията от разпространението на COVID-19.

@  
BILLA България ще дари 100 000 лв. за борба с коронавируса в страната в рамките на благотворителната кампания „Заедно срещу коронавируса“, инициирана от Българския Червен кръст. Акцията събира средства, с които да подкрепи усилията на Националния оперативен щаб за справяне с епидемиологичната ситуация, породена от разпространението на COVID-19.
@  
Менталната аритметика активира мозъка вследствие на едновременна работа на двете полукълба при смятане, разказаха от международния бранд SmartyKids.
Едни от най-популярните и иновативни методи за развитие на децата ни предлага менталната аритметика. У нас тя стана популярна през последните две години, но в световен мащаб отдавна е сред предпочитаните детски курсове, развиващи мозъка.


 
   

 
jobsora
 
        
СПРАВОЧНИК
ЗА ЗДРАВЕТО
Рядко усложнение след варицела е лекувано в МБАЛ-Пазарджик
Клиничен случай на рядко усложнение, вследствие на варицела представя в научна статия екипът на „Инфекциозно отделение” на МБАЛ-Пазарджик, с водещ автор д-р Станислав Коцев.
Конците Aptos = лифтинг без операция
Една от най-бурно развиващите се направления в медицината през последните години е естетичната медицина. Днес тя се е превърнала в колосална индустрия с многомилиардни обороти, в която конкуренцията е жестока. Пациентите очакват все по-ефикасни, безболезнени и щадящи материали, методи и процедури, а лекарите и учените се стремят да отговорят на тези изисквания. 
Безплатни консултации за лечение със стволови клетки
Проф. д-р Ердал Карайоз, известен като един от пионерите в прилагането на иновативни терапии със стволови клетки в световен мащаб, ще консултира безплатно пациенти в София на 17 юли 2019 г. Той ще гостува у нас по покана на
Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.2543 сек., 0.1406 от тях за заявки.