RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
НАП публикува декларациите за данъчните облекчения за деца
 
На интернет страницата на НАПвече могат да се намерят двете декларации за ползване на данъчното облекчение за деца по чл. 22в и данъчното облекчение за деца с увреждания по чл. 22г от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). Данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания за 2015 г. могат да се ползват по два начина. 
Първият е с подаване на годишната данъчна декларация за 2015 г. – до 3 май 2016 г. Към нея трябва да се приложи и съответния образец на декларация за данъчно облекчение за деца.
Вторият начин, по който може да се ползват данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания, е чрез работодателя по основното трудово правоотношение, който е задължен да извърши годишно облагане на доходите от трудови правоотношения на съответното лице, в срок до 31 януари 2016 г. В този случай е необходимо работникът или служителят да предостави на работодателя си
декларацията по чл. 22в, ал. 8 от ЗДДФЛ (за данъчното облекчение за деца) и/или декларацията по чл. 22г, ал. 7 от ЗДДФЛ (за данъчното облекчение за деца с увреждания), както и останалите необходими документи, в срок от 30 ноември до 31 декември 2015 г.
Данъчното облекчение за деца (по чл. 22в от ЗДДФЛ) дава възможност сумата от годишните данъчни основи да се намали в зависимост от броя на децата: с 200 лв. за едно ненавършило пълнолетие дете; с 400 лв. – за две ненавършили пълнолетие деца; или с 600 лв. за три или повече ненавършили пълнолетие деца. Условията, при които е възможно да се прилага облекчението, се декларират в специалния образец на декларация по чл. 22в, ал. 8 от ЗДДФЛ (образец 2005). Към формуляра се прилага и декларация от другия родител, че за 2015 г. същият няма да ползва намалението.
Данъчното облекчение за деца с увреждания (по чл. 22г от ЗДДФЛ) дава възможност сумата от годишните данъчни основи да се намали с 2000 лв. за отглеждане на дете с 50 или с над 50 на сто вид и степен на увреждане. Условията, при наличието на които е възможно да се прилага облекчението се декларират в декларацията по чл. 22г, ал. 7 от ЗДДФЛ (образец 2006). Към формуляра се прилага копие от валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК, както и декларация от другия родител, че за 2015 г. той няма да ползва намалението. И двата вида облекчения (за деца и за деца с увреждания) се ползват до размера на сумата от годишните данъчни основи. Всички условия за прилагане на облекченията може да видите тук. 


Тази страница е видяна: 959

 Публикувано от: pamedia на сряда 11 ноември 2015 - 16:34:31

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Как да ползвате данъчните облекчения за деца
60 000 граждани са спестили 17 млн. лв. от данъчни облекчения
Илияна Йотова поиска облекчения за България при разпределението на бежанците
Младите семейства до 35 години ползват данъчни облекчения, съобщават от НАП
НАП публикува новите подоходни декларации
Младите семейства с ипотечен кредит ползват данъчни облекчения, ако нямат задължения към НАП
БДЖ публикува проект на график за движение на влаковете за 2021 г.
Полицията публикува снимки на откраднатите телефони в Белово
Община Пазарджик публикува публична покана за доставка на ледена пързалка
Община Пещера публикува списък с подадените проектни предложения за саниране

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5204 сек., 0.4367 от тях за заявки.