pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
РЗИ ще консултира пушачи за отказ от цигарите и ще ги изследва с теста на Фагерстрьом
pamedia , сряда 18 ноември 2015 - 00:00:00 // коментари: 0


По повод на 19 ноември - Международен ден без тютюнопушене експерти от Регионалната здравна инспекция са планирали поредица инициативи с цел да провокират и да помогнат на пушачите да откажат цигарите. В Център за психично здраве «Човеколюбие» днес, 18 ноември, здравните експерти ще консултират пушачи за отказ от тютюнопушене, ще правят изследване с теста на Фагерстрьом степента им на никотинова  зависимост и измерване на въглероден  оксид в издишан въздух. В следобедните часове в Професионална гимназия по икономика и мениджмънт гр. Пазарджик, ученици от 11-те класове ще представят презентация на тема «Тютюнопушенето вредно за здравето», предвидено е също измерване на въглероден оксид  в  издишан въздух.

На 19 ноември е предвидена среща с най-малките - ученици от 2-ри  клас от ОУ «Стефан Захариев», с които ще се проведе обучение на тема: «Колко опасни са цигарите». В Народно читалище «Христо Ботев» -  Пазарджик, ще бъде направено измерване на въглероден оксид  и карбоксихемоглобин  в  издишан въздух. Там ще функционира изнесен Кабинет за безплатно консултиране и отказване от тютюнопушене. В сградата на  РЗИ Пазарджик, от 10 до 16 часа на 19 ноември ще се проведе Ден на отворените врати «Да откажем цигарите – тук и сега». Ще бъдат консултирани пушачи за отказ от тютюнопушене, ще им бъде направено изследване с теста на Фагерстрьом степента им на никотинова  зависимост.


И няколко факти, свързани с цигарите:


* Тютюнът е единствената законно продавана потребителска стока, която убива почти половината от тези, които я употребяват.
* Ежегодно в света умират над 5,4 млн души от заболявания, причинени от употребата на тютюн.
* В България тютюнопушенето формира 13,5% от бремето на болестите и е причина за 12,4% от всички смъртни случаи.
* През 1952 г. в България са пушили 13,7% от българските граждани, през 2007 г – 45,2%.
* По-висок е относителният дял на пушачите сред мъжете – 46%, 26-40 годишните – 55%, , българите с над средния доход – 49%. Сред отказалите тютюнопушенето преобладават мъжете над 55 г.

Национално проучване на факторите на риска за здравето 2014 г.
Данни за възрастова група 20+
37,4 процента от възрастното население пуши цигари.
17,7 процента от анкетираните са започнали да пушат на 10-15-годишна възраст.
Всеки пети пушач желае да спре цигарите.
Водещи източници на информация за тютюнопушенето и вредите от него са медиите – 55,1%.
Седем от 10 анкетирани изтъкват като мотив за отказване от тютюнопушенето здравословен проблем.Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 755Време за изпълнение: 0.5380 сек., 0.4629 от тях за заявки.