RSS емисии

    


 
 Мобилна версия
banner19_2.jpg
Бойка Маринска

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
gerb_pa_media_350x75.jpg
Д-р Надя Палийска: Храненето в детските заведения в областта е разнообразно и на много добро ниво

Д-р Надя Палийска, Три тематични проверки за храненето на децата в детските заведения проведоха експерти на Регионалната здравна инспекция в Пазарджик. Първата проверка е организирана с цел идентифициране на основните проблеми в осигуряване на здравословно хранене на организираните детски и учебни колективи в Пазарджишка област. Проверени са 117 учебни заведения, 80 детски заведения, 3 ЦНСТ /Център за настаняване от семеен тип/, 6 училищни столове, 15 кухни, 28 автомата за храни и напитки на територията на училищата, 20 павилиона за бързо обслужване на територията на училищата. Издадени са 11 предписания.
Резултатите обобщи д-р Надя Палийска. Тя заяви: "Храненето в детските заведения в област Пазарджик е на много добро ниво, разнообразно, с включени представители на всички основни хранителни групи. Покриват се дневните енергийни потребности на децата, както и препоръчителния среднодневен прием на белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали". На пресконференцията в РЗИ беше предоставена подборна информация за констатирания среднодневен прием и разнообразието на храната по групи и видове храни в детските заведения. Среднодневният прием на мляко и млечни продукти е в норма, с  малки изключения. Млечните продукти, които се предлагат, са предимно сирене, мляко, айрян, таратор, кашкавал и по-рядко извара. На децата се предлагат минимум два пъти седмично пълнозърнест хляб и пълнозърнести продукти – макаронени изделия. Всички детски заведения веднъж седмично са включили в менюто риба или  рибно ястие /супа/. Спазват се препоръчителните среднодневни количества за месото и месните продукти. Пресните плодове в повечето детски заведения достига препоръчителните норми. Все още в определени дни енергийният състав на храната е под 1100 к.кал, при видимо добро и разнообразно меню. Количеството на общия белтък през всички сезони е в диапазона 30 - 45 гр. Приемът на мазнини и въглехидрати е в границите на препоръчаните от наредбите.
При оценка на менютата, в някои дни са регистрирани несъответствия между ястия от меню и ястия в калкулационните ведомости. Като причина за това е изтъкнато разминаване в заявени и доставени продукти, или закъснели доставки, а също така и некачествени продукти, които се връщат от детското заведение.
Ниският дневен оклад продължава да е трудност за изготвяне на богато и разнообразно меню. Той варира между 1,50 лв и 2,00 лв за дете дневно.
Храненето на учениците се извършва от 15 кетъринг-фирми или кухни майки. Доставката на храната се извършва в съдове за еднократна употреба. На територията на шест учебни заведения действат ученически столове. Почти ежедневно се включва плод - на закуска или като десерт при обедното хранене. Недостатъчно е количеството на предлаганите пресни зеленчуци според сезона. Пълнозърнестият хляб присъства поне два пъти седмично в менютата. Основен проблем при осигуряване на супа, основно ястие и десерт в обедното меню са средствата, с които разполагат училищата и родителите. В не малък брой от училищата в малките населени места няма обедно хранене, поради занижената финансова издръжка за дете на ден, отпускана от съответната община. При предлагане на две ястия в менюто е трудно да се достигнат необходимите стойности на енергия, мазнини, въглехидрати и белтъчини за пълноценно хранене на учениците.


Тази страница е видяна: 957

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 19 ноември 2015 - 16:47:45

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Продължават проверките в детските заведения
РЗИ: Учебните заведения в областта имат готовност за новата учебна година
Местата в детските ясли в областта са повече от децата
10 на всеки 100 деца в областта посещават яслени групи в детските градини
Детските полицейски управления от областта участват в Националния преглед по полицейска лична защита и карате
Хотелите в областта са посрещнали най-много чужди граждани от Израел
РЗИ проверява храненето на децата и учениците
Надя Клисурска бе гост на Празника на Бъта
Храненето в организирани колективи се контролира текущо от РЗИ
РЗИ не констатира нарушения при храненето на децата, закуската в 10.00ч. е от плодовеТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4393 сек., 0.3559 от тях за заявки.