RSS емисии

    


 
 Мобилна версия
banner19_2.jpg
Бойка Маринска

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
gerb_pa_media_350x75.jpg
Ръст на проверките с 15% отчита ИА ГИТ благодарение на проект „Подобряване контрола на труда“

Заетост като инспектори осигури Главна инспекция по труда на 65 служители, започнали стажа си в Агенцията като асистенти по проект BG051PO001 - 6.1.07 „Подобряване контрола на труда”, по който бяха осигурени 110 работни места. Придобитият опит и умения, както и осигурените обучения - практически и теоретични, помогнаха на част от назначените като асистенти в последствие да се реализират и в други държавни институции, както и в частния сектор.
Благодарение на помощта от асистентите стана възможно и увеличението на броя на проверките, като и на обхвата на обектите на контрол, спрямо базисната 2010 г.  Ръстът на проверките е средно с 15%, като пикът е отчетен през 2012 г., когато те са били с над 20% повече. Увеличение с 10% е отчетено и при предприятията, посетени за първи път от инспектори.
Данните, представени на заключителна пресконференция по проекта «Подобряване контрола на труда», доказват, че той е изключително успешен, тъй като всички заложени цели по него са изпълнени. Проектът се изпълнява във всички 28 области на страната. Стартира през юни 2011 г. и приключва през декември 2015 г. Общият му бюджет е 3 838 125 лв. и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007 - 2013 г.” на Министерството на труда и социалната политика, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.
Основната цел по проекта е повишаване качеството на работа на ИА ГИТ и гарантиране на ефективното прилагане на трудовото законодателство чрез реорганизация на дейността на Инспекцията по труда, съобразно подходящи добри практики на други държави - членки на Европейския съюз, както и осигуряване на непрекъснатост и задълбоченост на упражнявания от органите на Главна инспекция по труда контрол.
За осъществяването й бяха анализирани и усъвършенствани прилаганите процедури в дейността на Агенцията. Това даде възможност част от дейностите, за които не се изискват инспекторски права, да се поемат от обучени асистенти. Така беше освободен повече инспекторски ресурс за извършване на проверки, което е предпоставка за повишаване на разкриваемостта на нарушенията. Беше осигурено поддържащо и надграждащо обучение на 460 служители от специализираната администрация на ИА ГИТ. Това, както и създадената банка с обучени кадри, на които беше осигурена постоянна заетост като инспектори, гарантира устойчивостта на проекта.Тази страница е видяна: 552

 Публикувано от: pamedia на вторник 29 декември 2015 - 16:41:47

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
И туризмът в региона отчита ръст
Двуцифрен ръст на приходите от нощувки отчита българският туризъм
Приоритет на Инспекцията по труда са проверките за забавени трудови възнаграждения
Проект за подобряване административния капацитет стартира в Община Пещера
„Асарел-Медет“ ще реализира проект за подобряване условията на труд
„Асарел - Медет“ АД успешно изпълни проект за подобряване условията на труд
Проект „Подобряване на процеса по разработване и прилагане на ефективни политики в Община Пазарджик"
ИГА отчита резултатите от проект за социално включване на правонарушителите
Обществено обсъждане във връзка с реализацията на Общински план за развитие по проект „Подобряване на процеса по разработване и прилагане на ефективни политики в Община Пазарджик“
ГЕРБ предупредиха за 40% ръст на цената на тока, очакват и поне троен ръст на дефицита в държавния бюджетТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4146 сек., 0.3353 от тях за заявки.