RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
РЗИ-Пазарджик: И нитратите, и остатъчният хлор в питейната вода са в нормите

Питейната вода отговаря на законовите норми за качество. Това показват изследванията на РЗИ Пазарджик, направени през 2015 г. на проби води, взети от пунктове в гр. Пазарджик. Информацията бе изнесена по повод оповестени от Асоциация "Активни потребители" данни, според които водата в Пазарджик е с наднормено съдържание на нитрати.


От РЗИ Пазарджик са извършени 11 анализа по микробиологични и химични показатели, вкл. за съдържание на остатъчен хлор, трихалометани, тежки метали (олово, арсен и др.) и органика. Резултатите от тези анализи са стандартни, т.е. в рамките на законовите норми, определени в Наредба № 9 на МЗ за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Вземането на проби се извършва от определените в мониторинговата програма пунктове за пробонабиране, от лица с необходимата квалификация. Пробонабирането осъществено по други начини, както и изследването на пробите вода в неакредитирани лаборатории подлага на съмнение коректността на резултатите и е предпоставка за опорочаването им.

Съдържанието на остатъчен хлор до 0.4 мг/л е в рамките на допустимите стойности. При констатирани отклонения по микробиологични показатели дори е препоръчително дозата на остатъчен хлор да бъде повишена до 0.6 мг/л, а при бедствени ситуации (напр. след наводнения), се допуска съдържание на остатъчен хлор до 1 мг/л. Завишената дезинфекция се извършва с цел недопускане на епидемични взривове. След предприемане на необходимите мерки от страна на ВиК-дружествата по повод получени нестандартни микробиологични резултати, задължително се извършва лабораторен контрол до получаване на двукратни стандартни  резултати.
Не са констатирани наднормени стойности на нитрати в питейната вода, подавана за населението в гр. Пазарджик, според извършените анализи през 2015 г. в лабораторията на РЗИ Пазарджик.
Водата е качествена, когато не крие рискове за здравето, категорични са от Здравната инспекция в Пазарджик.Тази страница е видяна: 1001

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 21 януари 2016 - 17:20:41

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Питейната вода в засегнатите от наводнения населени места е без отклонения, съобщават от РЗИ Пазарджик
Бедствено положение в Стрелча заради питейната вода
Питейната вода в селата Росен и Цар Асен е годна за пиене
В питейната вода на село Смилец е открито повишено съдържание на нитрати
Изследвания показват годност на питейната вода от проверените водоизточници на 4 села
РЗИ проверява за тежки метали питейната вода в селата Цар Асен и Росен
Колиформи над нормата в питейната вода на Панагюрище, на режим са 4 населени места и вилно селище “Атолука“
С изграждане на водовземно съоръжение Община Стрелча ще реши проблема с питейната вода в село Блатница
Питейната вода в селата Росен и Цар Асен е стандартна по химични показатели, резултатите от микробиологичният анализ се чакат
Сериозна авария остави Пазарджик без вода, а улиците в центъра - под водаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.6682 сек., 0.5868 от тях за заявки.