pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Областният съвет за развитие прие стратегията за развитие на социалните услуги
pamedia , понеделник 25 януари 2016 - 21:31:05 // коментари: 0


Септември, На провелото се днес в община Септември заседание на Областния съвет за развитие беше приета Областна стратегия за развитие на социалните услуги в област Пазарджик /2016-2020/. „Изключително важно е да засилим гражданският контрол върху дейността на новите социални услуги и това да бъде един от основните акценти при разработването на общинските стратегии”, заяви областният управител на Пазарджик Трендафил Величков. Членовете на съвета приеха предложението му Областният координационен механизъм, който подпомагаше процеса на деинституционализацията, да се трансформира в Областен съвет по социални услуги и в него да бъдат включени всички участници в процеса на предоставянето на социалната грижа.
Наличните и действащи социални услуги за деца и възрастни в общините на областта са общо 72, като 36 от тях са резидентен тип /24 часова денонощна грижа/. В новия планов период е предвидено разкриването на общо 26 нови социални услуги – 10 за деца и 16 за възрастни. Това са нови Центрове за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ за възрастни в общините Батак, Белово, Брацигово, Септември и Стрелча, нови Центрове за работа с деца на улицата в общините Панагюрище, Пазарджик и Брацигово, нови Центрове за обществена подкрепа /ЦОП/ в общините Пазарджик и Септември, нов Дневен център за деца с увреждания в град Ветрен и др.
В качеството си на домакин, кметът на община Септември Марин Рачев, получи подкрепата на Областния съвет за предоставяне за безвъзмездно ползване на община Септември на сградата на бившия родилен дом, собственост на Напоителни системи за изграждане на Дневен център за възрастни хора и сектор за хора с увреждания. Стартиране на процедурата по прехвърляне на земята на Вила Ракитово в собственост на община Септември, с цел кандидатстването по проект по ПРСР. В становище до Министъра на транспорта ще бъде подкрепено искането на община Септември пред НКЖИ за ремонт на участъка, през който преминават товарните автомобили превозващи материали във връзка с реконструкцията на жп линията и изграждането на пешеходен преход в квартал „Юг” град Септември.
По време на заседанието бе взето решение на 29 февруари да се проведе заседание на ВиК асоциацията в област Пазарджик. До момента ВиК асоциацията в област Пазарджик обединява общините Пазарджик, Септември и Лесичово. Своето становище за присъединяване към нея е изпратил и кметът на община Стрелча. Очаква се до 29 февруари, след решения на общинските съвети, да се присъединят и другите общини от областта.
    В заседанието взеха участие зам. областният управител Стефан Мирев, кметове и зам. кметове на общини, определените с решения на общинските съвети общински съветници, представители на държавни институции, на синдикати и на организации на работодатели. Следващото заседание на Областния съвет за развитие ще се проведе през март, домакин ще бъде  кметът на община Ракитово.
               


   Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 709Време за изпълнение: 0.4100 сек., 0.3292 от тях за заявки.