pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Приемат се творбите от съпътстващия наградата "Стоян Бакърджиев" конкурс за превод
pamedia , сряда 10 февруари 2016 - 16:57:38 // коментари: 0


Стоян Бакърджиев, Във връзка с предстоящото присъждане на Националната награда за художествен превод “Стоян Бакърджиев” Община Пазарджик обяви конкурс за превод на поезия, есе и кратък разказ. Наградите се присъждат отделно за средношколци и за възрастни, като паричният им еквивалент са съответно сто и двеста лева. 

Право на участие в конкурса имат творци и средношколци от Община Пазарджик. Те представят за участие по една творба в 3 екземпляра в срок до 26 февруари 2016 г. в Регионална библиотека “Н.Фурнаджиев”.
А голямата награда за превод на името на Стоян Бакърджиев ще бъде връчена на 8 март - рождената дата на твореца. Наградата е за принос в българското преводаческо изкуство за превод на книга – поезия или проза. Разглеждат се и се анализират преводните издания,  регистрирани в официалния книгопис  “Преводна литература” на Народната библиотека, за периода между две издания на наградата, който е три години. Носителят  на наградата получава парична сума от 2 000 лв. и грамота. По изключение наградата може да се раздели равностойно между двама творци, като общата сума остава същата. Подобни случаи сме имали през 2004, 2007  и 2010 година.
Досегашните носители на наградата са  Георги Мицков (2000 г.),  Александър Миланов и Дьорд Сонди (2004 г.), илия  Сталева /посмъртно/  и Проф.Александър  Шурбанов (2007 г.),  Мария Генова и Надя Попова (2010 г.) и последната до момента награда беше присъдена през 2013 г. на Кирил Кадийски. 


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 779Време за изпълнение: 0.3678 сек., 0.2941 от тях за заявки.