RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Областният управител ще изготви пътна карта за присъединяването на общините към Асоциацията по ВиК

Трендафил Величков, Областният управител Трендафил Величков в поредица от срещи с кметовете на общини прави опити да ги присъедини към съществуващата Асоциация по ВиК, за да може областта да получи европейско финансиране за обновяване на ВиК мрежата и подобряване на ВиК услугите. На днешното заседание на Асоциацията по ВиК бяха поканени всички кметове на общини. В Асоциацията членуват общините Пазарджик, Септември и Лесичово. През миналата седмица общинските съвети на  Батак, Белово, Брацигово, Пещера и Ракитово отхвърлиха предложението за присъдиняване към Асоциацията. Областният управител днес сподели очакванията си съветниците да променят позицията си.

"ВиК реформата е необратим процес и всички ние трябва да разберем, че рано или късно цената ще бъде платена. Моята цел е заедно с кметовете и с Общинските съвети да направим този процес по-поносим за хората. Загубите на вода трябва да бъдат преустановени. Недопустимо е в 21-ви век минерална вода да изтича в деретата, канализации да се заустват в реки, да се използват канализационни съоръжения и тръби по на 40 години, които са вече канцерогенни. От тази гледна точка процесът е необратим,  въпросът е как да го направим поносим", заяви Трендафил Величков. Неговото предложение е да се изготви пътна карта за предстоящите решения и стъпки във ВиК реформата. Предстои и среща с експерти на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на която да бъдат изгладени различията. Общините се притесняват от поскъпването на цената на водата, след създаване на обща асоциация, както и от това, че ВиК дружествата, които на много места са общински, няма да могат да изпълняват социалните си функции и няма да бъдат на пряко подчинение на общинското ръководство. В отговор на техните притеснения е предложението ВиК дружествата да продължат да функционират както досега, докато реално Асоциацията не се случи. Трендафил Величков обясни, че е постигнато споразумение с министър Павлова общините да бъдат част от Асоциацията, а ВиК операторите да продължат да функционират и да се управляват от общините. Ще бъде изготвена пътна карта с дейностите, които предстоят. Необходимо е Общинските съвети на Батак, Белово, Брацигово, Пещера и Ракитово да променят решенията си за присъединят към ВиК Асоциацията, в която членуват общините Пазарджик, Септември и Лесичово, а общините Велинград, Стрелча, Панагюрище и Сърница, които все още не са гласували присъединяването към ВиК асоциацията, да изразят принципната си подкрепа на предстоящите си заседания. Според Трендафил Величков се вижда края и на многогодишната ликвидация на ВиК дружеството в Пазарджик. По думите му до края на годината този процес ще приключи.
В следващите две седмици в Областна администрация Пазарджик ще очакват мотивирани въпроси от общините, свързани с реформата във ВиК сектора, обединяването на общините в една Асоциация, каквото е изискването за европейско финансиране. 


Тази страница е видяна: 637

 Публикувано от: pamedia на понеделник 29 февруари 2016 - 13:40:09

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Областният управител Трендафил Величков се солидализира с исканията на бизнеса и подкрепи идеята за пътна карта за реформи в енергетиката
Областният поиска от кметовете общините регулярно да се разплащат с бизнеса
Обучение по пътна безопасност в НУ „Отец Паисий” с участието на служители от Пътна и Охранителна полиция
Областният организира работна среща за депото с участието на екоминистъра и кметовете на общините
Областният управител е водач на листата на ГЕРБ
Областният съвет по етнически и интеграционни въпроси ще провежда изнесени заседания в общините на областта
Зам. областният управител Стефан Мирев е новият Областен
Мерки за недопускане на наводнения разпореди областният управител
Областният управител - на среща с учителите пенсионери по повод 24 май
Областният управител на Пазарджик проведе приемен ден в ЛесичовоТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5767 сек., 0.4963 от тях за заявки.