pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Ракът може да се крие в гените ни
pamedia , сряда 02 март 2016 - 16:34:23 // коментари: 0

Как да се предпазим от рак? Какво да ядем и пием, как да живеем? Все повече хора си задават ежедневно тези въпроси, а учени и лекари работят неуморно в търсенето на лечебна формула срещу коварната болест.
Но дали отговорът не е другаде?

За медицината не е тайна, че в определени семейства раковите заболявания се срещат значително по-често от други. Понятието „наследствен рак“ не е ново, нито непознато. Особено популярна стана темата преди няколко години, когато актрисата Анджелина Джоли сподели публично, че ще се подложи на операции за отстраняване на гърдите и яйчниците, защото е застрашена от развитието на рак в тези органи. Нейната майка умира от рак на гърдата на 56 години и това подтиква актрисата да направи генетични изследвания, които доказват, че тя е унаследила предразположеността към тази болест.
Самото раково заболяване не може да бъде унаследено. Въпреки това в поколението могат да се предадат генетични дефекти, които в голяма степен увеличават риска от развитие на рак. Приблизително 80% от жените с мутации в гените BRCA 1&2, например, развиват рак на гърдата на определен етап от живота си. 40% от жените, носещи мутация в гена BRCA1, и 11-17% от от жените, носещи мутация в гена BRCA2, пък развиват рак на яйчниците до 70-годишна възраст.
За щастие съвременните диагностични методи позволяват да се установи носителството на множество мутации, свързани с риска от рак, което позволява предприемането на навременни превантивни мерки. Генетичните изследвания са особено препоръчителни за хора, които имат фамилна история за определени ракови заболявания:
-    Повече от един член на семейството с еднаква диагноза (рак на гърда, яйчници, дебело черво).
-    Случаи на рак в ранна възраст (рак на дебело черво, рак на гърда, рак на яйчниците при пациенти преди навършени 40-45 г.)
-    Повече от един тип рак при член на семейството (пациентка с рак на гърдата и яйчниците, напр.)
-    Рак, засягащ повече от един орган
-    Случаи на редки типове рак (рак на бъбреците, напр.)
-    Повече от един случай на рак при братя или сестри
-    Случай на рак, нетипичен за съответния пол (рак на гърдата при мъже)
При пациентите, за които се докаже носителство на генетични дефекти, свързани с повишен риск от развитие на рак, се предприемат специални мерки за превенция на заболяването.  Те включват по-чести профилактични прегледи с цел ранна диагностика, здравословен начин на живот, превантивен медикаментозен прием или хирургически интервенции. 
В България ГПСМП НМ Дженомикс предлага генетични изследвания за предразположеност към широка гама ракови заболявания с достъпност във всички градове на страната. Можете да получите обстойна безплатна консултация от специалисти в областта относно опциите за изследване и превенция на раковите заболявания.

Автор:
Антония Дюкенджива,
Биолог към ГПСМП НМ Дженомикс


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1185Време за изпълнение: 0.5296 сек., 0.4513 от тях за заявки.