RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
В Пазарджик ВМРО организира шествие за Деня на Тракия

На 26 март 2016 г. от 17:30 часа ВМРО-БНД, Пазарджик ще проведе шествие по случай Деня на Тракия, а градът за първи път ще бъде домакин на събитието, съобщават от местната централа на партията.  Очакват се над 400 гости от цяла Южна България. 
Шествието ще започне от Битака, ще продължи по ул. „Георги Бенковски“, през ул. „Хан Крум“ покрай Съда, през ул. „Найчо Цанов“, ул. „Екзарх Йосиф“ и ще приключи на площад „Константин Величков“ (Тортата). Линк на маршрута -> http://bit.ly/1RuUN0M
Денят на Тракия - 26 март, е приет за един от дните в българския културно-исторически календар. На този ден се чества подвига на българските войни, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и почитта и паметта към хилядите българи - тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет. Чества се като годишнина от деня, в който е превзета Одринската крепост на 26 март 1913 г. от Българската армия през Балканската война (1912-1913). Пленени са 14 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 46 тежки картечници, 90 000 снаряда, 12 000 000 патрона и друго имущество. Българите губят в атаката 1316 убити и 6329 ранени. Победата донася свободата на тракийските българи.
Атаката започва на 24 март 1913 г. За две денонощия българската армия разкъсва огражденията, пробива фронтовата линия при Айвазбаба, Айджиоглу и други фортове и превзема считаната до тогава за непревземаема военна крепост.
Крепостта е превзета от Втора българска армия под командването на генерал-лейтенант Никола Иванов.
По случай превземането на Одрин, в поздравителната заповед от 26 март 1913 г. до войските на източния сектор, генерал Георги Вазов заявява: „Офицери, подофицери и войници ... вие покрихте България със слава, а нашата армия с лавров венец. Светът има да се чуди на вас, доблестните синове на България, че можахте за 30 часа да превземете една от най-силните крепости. Гордея се, че съм ваш началник. Гордея се, че съм българин.“
Командващият Втора българска армия генерал Никола Иванов пише в спомените си: „Така се извърши превземането с открита атака Одринската крепост, че учуди военните среди, издигна името на България и прослави българското войнство по всички части на света.“
От 20-те години на ХХ-ти век тракийските дружества, армията, църквата и българската културна общественост честват Деня на победата край Одрин. От 2006 година този ден е признат официално и от българското правителство за Ден на Тракия.

ВМРО - БНД, Пазарджик


Тази страница е видяна: 825

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 24 март 2016 - 10:51:22

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Довечера ВМРО повежда факелно шествие от острова до Тортата за Деня на Тракия
Шествие в Пазарджик в Деня на Тракия със 141-метрово знаме
В Деня на Тракия – шествие в Пазарджик със знаме с дължина 141 метра
ВМРО-БНД организира факелно шествие по повод годишнината от Нойския договор
Инициативен комитет организира в Пазарджик протестно шествие на 12 декември
Факелно шествие в Пазарджик в Деня на народните будители
Факелно шествие в Пазарджик за Деня на народните будители
Многолюдно факелно шествие в Пазарджик за Деня на народните будители
Факелно шествие на ВМРО в Батак срещу предаването на църквата-костница „Св. Неделя“ на Пловдивската митрополия
Факелно шествие в Стрелча по повод Деня на будителитеТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.6015 сек., 0.5182 от тях за заявки.