RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Да се постави православен кръст на връх Велийца, както и да се изгради паметен знак на военните кореспонденти, предлага работна група към областна комисия

ПазарджикРешението беше взето на провелото се днес заседание на областната комисия „Военни паметници”, в което участва  Кристина Томова – експерт към отдел „Военни паметници” в Министерство на отбраната.

По предложение на зам. областният управител Гинче Караминова, паметният знак ще включва не само чуждестранните военни кореспонденти, аташирани в България по време на Руско-турската война, а всички военни кореспонденти, художници и фотографи отразявали военните действия по време на Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. В работната група, която ще изготви предложението и идеен проект са включени директорите на РИМ Пазарджик, ХГ „Станислав Доспевски”, представители на: областната и общинската администрации, на Военно окръжие Пазарджик, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Членовете на комисията подкрепиха предложението на инициативен комитет от село Жребичко  за изработването и монтирането в населеното място на мраморни мемориални плочи с имената на загиналите във войните за национално обединение 1912-1913 и 1915 – 1918г. Предложението предвижда и издаването на книга с всички известни сведения за загиналите във войните 49 българи от Жребичко.

През 2015г. по предложение на областната комисия „Военни паметници”, са осигурени финансови средства за изграждането на паметна плоча на загиналите във войните в с. Фотиново, община Батак. С подкрепата на областна комисия „Военни паметници”, в с. Динката, беше монтирана получената от Министерство на отбраната артилерийска установка /гаубица/, която е дарена безвъзмездно на общината в Лесичово.

През 2016г. областна комисия „Военни паметници ще продължи да актуализира Областния регистър на военните паметници. В момента този регистър наброява 100 паметни знака, изпратен е на Министерство на отбраната и е публикуван на сайта на областна администрация.

Областната организация на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, запозна членовете на комисията с предложението да се възобнови традицията за провеждане на ежегоден събор поклонение пред подвига на героите, загинали на връх Велийца, община Велинград. На 5 октомври 1912г. на връх Велийца е дадено началото на Балканската война и на това място загиват 42 войни от 39-ти пехотен полк и 27-ми пехотен Чепински полк. Членовете на СОСЗР предлагат да се подобри маршрута до местността през с. Кръстава и да се осигурят средства за издигане на православен кръст на билото да паметника на връх Велийца. 

Тази страница е видяна: 969

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 24 март 2016 - 18:08:23

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Макет на паметник на военните кореспонденти беше представен на заседанието на комисията за военните паметници в Пазарджик
В актуализирания регистър военните паметници в региона са 109. Набират се дарения за изграждане на паметник на военните кореспонденти в Пазарджик
Поклонение на връх Велийца
Поклонение на връх „Велийца“ в Родопите
12-метров православен кръст бе издигнат на най-високата точка в Боримечково
Паметник на военните кореспонденти беше открит в Пазарджик
Запасните офицери подготвят поклонение на връх Велийца
Паметникът на военните кореспонденти ще бъде открит на 1 ноември 2018 г.
Утре откриват паметника на военните кореспонденти в периода 1876-1945 г.
Майки на загинали наборни войници инициират поставянето на паметен знакТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5506 сек., 0.4688 от тях за заявки.