RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Стефка Венчева получи награда на името на Блага Димитрова в конкурс за написано от жена произведение на морално-етична тема

Стефка ВенчеваАвторката на романа"Аврамови хроники" - Стефка Венчева, получи вчера от проф. Ева Соколова приза на Национален граждански форум "Българка".  Националната награда е за произведение, засягащо морално-етични теми, написани от жени. Конкурсът се провежда от 1999 г. насам, а наградата се връчва за произведение, издадено в предходната година. От 2003 г. конкурсът носи името на голямата писателка и поетеса Блага Димитрова, която също е била член на Национален граждански форум "Българка".


Произведенията се подбират от Управителния съвет на Национален граждански форум "Българка", в който са проф. Ева Сколова, Евдокия Манева и Саша Радева.

Церемонията по връчването на наградата се състоя в Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий" в София, в присъствието на интелектуалци, гости и ръководството на НГФ "Българка". Срещата с авторката бе водена от литературоведа Саша Радева, която представи своя анализ на "Аврамови хроники" и в него поясни, защо книгата е отличена сред останалите петнадесет, които са фокусирали вниманието на журито в този конкурс.

 "Характерно за нас е това, че ние не обявяваме конкурса предварително и за него не се кандидатства, както в останалите", каза Саша Радева. "Ние сами избираме книгите за участие и това ни отличава от останалите, за да стигнем до финалната петица, сме прочели доста повече. "Аврамови хроники" ни спечели със своята човечност, с начина по който е написана, с думите от български език, които днес сме забравили и най-вече с оригиналната тематика, която разглежда огромен период от време и дава отговори на въпроси, които всеки от нас си е задавал."

"Благодаря ви за това, че подкрепяте самотното занимание наречено творчество. Във Ваше лице аз виждам част от духовните устои на България. Никой от нас не пише, за да спечели награда, но тогава, когато това се случи, разбираме, че сме на прав път. Няма по-голяма награда от усмивките на читателите, няма нищо по-ценно от това, да усетиш, че в своето самотно занимание намираш съмишленици - хора, които трептят на твоята честота, вълнуват се от твоите мисли и в крайна сметка превръщат измислените герои в хора, от плът и кръв. Защото те оживяват във вашите мисли, чрез мен. Благодаря ви от цялото си сърце и душа." - каза Стефка Венчева.


Тази страница е видяна: 2254

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 21 април 2016 - 17:12:13

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
"Аврамови хроники" на Стефка Венчева - с наградата "Блага Димитрова"
Конкурс за творба на тема «Да растеш с родители»
Литературен конкурс на тема „Писането е лудост“
Двама са носителите на голямата награда на името на Никола Фурнаджиев за 2016 г.
Екоминистерството обяви поредния конкурс на тема „Обичам природата– и аз участвам“
“Българска история” обявява конкурс за есе на тема „Аз – строител на съвременна България”
Иван Евстатиев получи поредната награда
Най-четеният жив пазарджишки автор за 2015 г. ще получи награда
РАИС получи бизнес награда за иновативни продукти
Хваналият кръста в Пещера получи и парична награда от кметаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.3501 сек., 0.2846 от тях за заявки.