RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
В Оборище ще се състои всенародно поклонение събор. Връчва се наградата "Оборище"

Димитър СтояновЧестванията на 140-та годишнина от Априлската епопея днес продължават с поклонението в местността Оборище. То е израз на дълбоката всенародна признателност към великата саможертва и безсмъртния подвиг на Априлци в името на свободата и Отечеството.


На всенародното поклонение в местността Оборище Сдружението на възрожденските градове и общности „Възраждане – ХХI век“ за пореден път ще връчи награда „Оборище“.

Наградата „Оборище“ се присъжда на лице или организация, които със своята държавническа, обществена или творческа дейност имат значителен принос в консолидирането на българската нация, в укрепването на българската държавност, в утвърждаването на българското патриотично самосъзнание и ценности.

Членовете на Сдружението на възрожденските градове и общности излъчиха своите номинации за носител на наградата „Оборище“. След проведено гласуване на Управителния съвет на Сдружението, с председател Никола Белишки – кмет на община Панагюрище, за носител на наградата „Оборище“ бе определен проф. д.и.н. Иван Стоянов – български историк.

Проф. Иван Илиев Стоянов е роден на  12 февруари 1949 година в град Плевен. Средното си образование завършва в Гимназия с преподаване на руски език „Васил Каравасилев“ в град Плевен през 1967 година, а висше образование завършва във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност история.

Трудовия си път започва през 1971 година като учител в ОУ „Христо Ботев“, село Паисиево, Силистренско. През 1974 година започва научна работа в Окръжен исторически музей в град Плевен. От 1975 година е преподавател в катедра „Нова и най-нова история на България“ на Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“. През 1983 година придобива квалификацията доктор по история, през 2002 година – доктор на историческите науки, а през 2004 година придобива титлата професор.

Научните му интереси са в областта на политическата история на Българското възраждане и първите години от развитието на Княжество България.

Ръководител на дипломанти по магистърски програми и докторанти.

Владее руски и френски език.

От 1989 до 1991 година е заместник-декан на Исторически факултет на Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

От 1991 до 1993 година е заместник-ректор на Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

От 1995 до 1999 година е ректор на Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

Проф. д.и.н Иван Илиев Стоянов е бил и началник на отдела за Научно-изследователска дейност.

От 1996 година е член на Акредитационния съвет на Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА).

За периода 2000-2003 година е Председател на Постоянната комисия по обществени науки към Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА).

От 2003 година е Председател на Постоянната комисия по хуманитарни науки и изкуства към Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА), а от 2013 година и към настоящия момент е Председател на фондация „Васил Левски“.

Проф. д.и.н Иван Илиев Стоянов е автор на над 150 научни публикации, монографии и учебници за студенти.

Панагюрище

Снимка от спектакъла-възстановка в Панагюрище "Мъжество и саможертва", състоял се вчера, 1 май, в центъра на Панагюрище. Историческият спектакъл е дело на Национално дружество „Традиция“ и се представя всяка година в Панагюрище по повод годишнина от Априлската епопея.
Тази страница е видяна: 413

 Публикувано от: pamedia на понеделник 02 май 2016 - 08:21:32

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Стотици участваха в Националния събор-поклонение на "Оборище"
С молебен започна всенародното поклонение на Оборище
Във Велинград ще се състои събор за атрактивни американски автомобили
В Батак ще се състои литийно шествие - поклонение по паметните места от Априлската епопея
Младеж от Оборище е задържан с 2,06 промила алкохол
143 години от Априлското въстание - тържествата в Панагюрище и Оборище
Пиян мъж от Оборище е хванат да шофира по улиците на Панагюрище
Пиян, на заден, блъсна паркиран автомобил в Оборище
При обиск на ферма в Оборище е иззета незаконна пушка
На 20 април младежите на БСП от областта организират автопоход до Панагюрище и ОборищеТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.6888 сек., 0.6029 от тях за заявки.