RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Минната камара и „Асарел-Медет“АД представиха в Панагюрище модела за професионална подготовка на кадри  Работна среща за представяне на модела за професионална подготовка на кадри се проведе в хотел „Каменград“ – гр. Панагюрище, на 31 май. Организатори на форума, в който участваха представители на бизнеса от цяла България, учебни заведения, местна власт, браншови и неправителствени организации, бяха Българската минно-геоложка камара и „Асарел-Медет“АД. Целта на срещата бе да се покажат резултатите от активните действия на бизнеса в Панагюрище и успешното сътрудничество между работодатели и институции в сферата на професионалното образование.

  Изпълнителният директор на БМГК инж. Иван Андреев приветства участниците в срещата и заяви, че форумът се организира по желание на фирмите от минния бранш.
  „Образованието има смисъл, само ако правим така, че всяко дете да получава качествени знания. Благодарение на подкрепата, която срещаме от „Асарел-Медет“АД, можем да си позволим да въвеждаме нови подходи и да не чакаме мудните действия на националната реформа в образователната сфера“, каза заместник-кметът на община Панагюрище Галина Матанова в своето обръщение.
  Как бе въведен моделът за професионална подготовка на кадри в Панагюрище, разказа пред участниците в работната среща Александър Чобанов – директор „Човешки ресурси“ в „Асарел-Медет“АД.
„Когато стартирахме проекта, в страната имаше 400 професионални гимназии и едва три от тях подготвяха кадри за минния бранш. Това е прекалено малко за производство, което осигурява 5 процента от брутния вътрешен продукт на България, дава работа на над 30 хиляди души и на още 130 хиляди в свързани бизнеси. Вместо да чакаме държавата, ние взехме нещата в свои ръце. Проучихме опита в държави като Германия, Австрия и Швейцария, където именно благодарение на дуалното обучение процентът на безработни сред младежите е много малък. Ангажирахме обществеността, бизнеса, местната власт, ръководствата на учебните заведения и не на последно място родителите, които трябваше да убедим да насочат децата си именно към професионалните паралелки. Помогнахме със средства за подобряване на материалната база. Сформиран бе съвет по образование, в който всички представители на местния бизнес даваме заявки за 5 години напред какви кадри и по какви специалности ще ни бъдат нужни. Проведохме редица срещи с родители и деца, на които обяснихме какво се очаква от тях и какво те могат да очакват от нас като работодатели. Организирахме и поредица от посещения на място в „Асарел-Медет“, за да видят условията за работа. Така през първата учебна година след старта на пилотния проект за дуално обучение имаме общо 64 ученици в тези паралелки, от които 43 в минни специалности“, каза Александър Чобанов.
  По време на срещата бе представен и българо-швейцарският проект „Домино – дуално образование за модерните изисквания на обществото“, чиято главна цел е да спомогне за успешната реформа на българското професионално образование.
  След края на форума, част от участниците посетиха „Асарел-Медет“АД. Гостите разгледаха фирмената експозиция за историята и развитието на компанията. След това групата се запозна с модерната автоматизирана система за управление на транспорта в диспечерната на рудник „Асарел“ и Инсталацията за екстракция и електролиза на катодна мед.   

Панагюрище

Тази страница е видяна: 405

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 02 юни 2016 - 10:32:33

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Тенис ветераните на „Асарел-Медет” се представиха отлично във Враца
И малките тенисисти на "Асарел-Медет" се представиха отлично
Топ мениджъри от „Сименс” посетиха „Асарел-Медет” АД и Панагюрище
Посланик Ерик Рубин посети „Асарел-Медет“АД и Панагюрище
„Асарел-Медет“ дари 365 хиляди лева на Община Панагюрище
Дипломатическа делегация посети "Асарел-Медет“и разгледа Панагюрище
„Boney М” с предколеден концерт в Панагюрище - с генералното спонсорство на „Асарел-Медет” АД
Договор за дуално обучение подписа „Асарел-Медет”АД с Професионалната гимназия в Панагюрище
Отборът на „Асарел Медет“ спечели благотворителния турнир по минифутбол, организиран от МГЕРБ Панагюрище
С подкрепата на „Асарел-Медет” започна второто издание на проекта „Бизнес академия за стартиращи предприемачи“ в Панагюрище

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5268 сек., 0.4690 от тях за заявки.