RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
1500 лева заплата за учител от септември и 2000 лева за директор иска Синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа"

СофияБезспорен и общоизвестен факт е, че от системата на българското образование в следващите три години ще излязат в пенсия около 55% от учителите, заявява в позицията си от днес председателят на СО „Подкрепа“  Юлиян Петров. В разпратеното до медиите становище се казва още:
"Това ще постави системата под огромна опасност поради липса на кадри и ще доведе до сериозна криза в учебните звена. Синдикат „Образование“ очаква ефективни мерки за преодоляване на критичните обстоятелства от МОН и правителството, които безусловно и наложително трябва да изпълнят заявените ангажименти в новия училищен закон и стратегията за развитие на средното, професионалното и висшето образование. 
В Националния КТД, който предстои да бъде подписан, постигнахме няколко договорености, но той е само плаха стъпка напред, макар и в правилната посока. За да стане привлекателна и желана учителската професия, статусът на българския учител трябва да отговаря на висотата на изискванията и вменените му отговорности от днешния ден. Много важна част за повишаване на авторитета и мотивацията за работа в българското училище има и трудовото възнаграждение. Това е признание за ролята и значимостта, която отдава обществото ни на този труд. В новия КТД успяхме да договорим препоръка за символично увеличение на работните заплати с 10% и ще направи началната заплата 660 лева, което едва ли ще зарадва и надъха за всеотдаен труд просветните работници, особено младите хора. По изследвате на Синдикат „Образование“ нови педагози биха се влели в системата с работна заплата за учител от 1500 лева и 2000 лева за директор. Такова е и предложението на синдикатите за размера на работните заплати от септември  2016г. Разчетите на Синдикат „Образование“ показват, че още 850 милиона лева ще трябват за следващата бюджетна година, за да се изпълнят всички заявени и широко прокламирани сред обществеността от правителството, политическите партии и оторизираните органи намерения. Най-общо това са:
- Започване на строежа на 30 нови училищни сгради за преминаване в едносменен режим;
- Средства за капиталови ремонти в сега съществуващите сгради, 80% от които са под европейските норми;
- Средства за привеждане на професионалните гимназии в съответствие с изискванията на пазара на труда;
- Средства за увеличение на заплатите на работещите в системата и прекратяване на порочната зависимост на директорските и учителските заплати от делегирания бюджет. 
Това са само първите стъпки на реформата, като за тях са необходими 4,5% от БВП за приоритет образование. В Закона за предучилищното и училищно образование е заявено, че образованието ще бъде приоритет, което би станало възможно  само, ако се спази препоръката на Европейската комисия за осигуряване на поне 6% от БВП. Позицията на Синдикат „Образование“ е неизменна по този въпрос и ние настояваме от 2018 година този процент непременно да бъде неоспорим факт.
В новия КТД сме дали заявка за несимволично увеличение на възнаграждението за професионално-квалификационните степени с 40%; изплащане на 11 заплати при пенсиониране на директор или учител; наистина символично, но все пак увеличение на лекторския час от 5 на 6 лева като минимална норма. Постигнахме единодушие в преговорния екип за инфлационна корекция на повечето от допълнителните плащания за извършени дейности в системата.
Синдикат „Образование“ е партньор на „Националния учителски събор“ и се надява премиерът на България, г-н Бойко Борисов, да обяви на събора пред 15 хиляди учители, че образованието наистина е приоритет и да поеме ангажимента, че правителството ще стори необходимото за образователната система, строителството на 55 нови учебни сгради и отделяне на 6% от БВП за образование."


                                           
Юлиян Петров
председател на СО „Подкрепа“ Тази страница е видяна: 1929

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 16 юни 2016 - 11:15:51

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ за очаквания „Закон за училищното образование и предучилищно възпитание“
Парите за обучението в подготвителен клас не стигат. Нужен е „приемен учител“, смятат от синдикат „Образование“
През септември средната работна заплата в Пазарджик е достигнала 552 лева при 704 за страната
Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа” е против закриване на училища
Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“: За агресията и партньорството в учебните институции
Кунева да удължи ученическата ваканция до 9 януари в цялата страна, предлагат от Синдикат „Образование“ към КТ Подкрепа“
Синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа" счита, че закриването на помощните училища е геноцид
До 2000 лева е глобата за палене на стърнища
Цветан Цветанов получи подписка с над 2000 подписа в подкрепа на кмета на Септември
РИОСВ глоби кмета на Лесичово с 2000 леваТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.7382 сек., 0.6554 от тях за заявки.