RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Бушкрафт обучение - една различна подготовка за преподаватели

Сърница, Група педагози от детски градини в област Пазарджик преминаха през едно нестандартно обучение - "Бушкрафт - стратегии за оцеляване в екстремна среда". Негов организатор е Педагогическа къща Галчев, а лектор -доц.д-р Камелия Галчева, университетски преподавател, автор на над 200 научни труда и на над 60 книги, голяма част от които са помагала и учебници за екологично възпитание и безопасно поведение на детето.

Оцеляването в природната среда при възникване на екстремна ситуация предполага познаването на планината и свързаните с нея биотопи – гора, ливада, водоем. Именно затова обучението е проведено в Сърница, където се събират точно тези три биотопа, сподели доц. Галчева.
Преподавателите от детските градини в региона са обучени как да действат при загубването в планината, поведение при буря, травми и други непредвидени обстоятелства, които налагат още от най-ранна възраст, детето да е овладяло модели на адекватно поведение за оцеляване при възникване на събитието. "В реална среда обучаваните имаха възможност да се ориентират в гората и разпознават растителни видове, които могат да ни спасят от глад при евентуална загубване, маркировки и ориентиране по други признаци, поведение по преодоляването на страха от загубването или природното явление", разказа Георги Галчев.
"Идеята за такива по-различни обучения е да даваш нещо ново. Стремим се нашите обучения винаги да носят нещо ново - миналата година проведохме обучение "Аукцион на педагогически идеи" - точно както се провежда аукцион - с кредити и лекции по определени теми. Това е делова игра, ценното беше да предизвика участниците да се борят, да се състезават, за да получат определена лекция. По-миналата година в Копривщица направихме също нетрадиционно обучение  - "Иновация в педагогическото образование", където умишлено нямаше мултимедия, а художникът Коко Анастасов рисуваше в момента лекцията в шаржове и в края на обучението беше шаржирал цялата лекция. Последното ни обучение - бушкрафт - е особено важно, защото трябва да учим децата да пеодоляват страха. Всъщност, в гората не се умира от глад, от жажда, от студ, от диви животни, най-често се умира от страх. А страхът се преодолява чрез знание - влизайки в гората, трябва да откриваш знаците - един такъв знак е горската маркировка. Откриеш ли я, значи не си изгубен, ще се ориентираш", обяснява Камелия Галчева.
Обучението на педагозите е включвало и посещение в ЦДГ ”МИР” с директор Таня Ситова, където са били дискутирани въпроси, произтичащи от Закона за предучилищно и училищно образование, който ще влезе в сила на 1 август. А по време на работната среща са обсъдени идеи за обогатяване на системата за възпитаване у детето на умения да се радва безопасно на природата. За следващия проект на Педагогическа къща Галчев можете да се информирате на интернет страницата първото електронно списание за предучилищно възпитание "Училище за двама" - http://galcheva.com/.Тази страница е видяна: 389

 Публикувано от: pamedia на понеделник 20 юни 2016 - 15:07:45

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
В Пазарджик ще се проведе обучение за пчелари на тема „Подготовка на пчелните семейства за медосбор”
Работилница за Валентинки събра хора на различна възраст
В лятната програма на библиотеката - занимания за деца на различна възраст
Тодор Попов: От началото на годината имам съвсем различна философия за нещата от живота
Преподаватели от три страни обсъждат образователни проблеми в Пазарджик
Преподаватели от Панагюрище проучиха опита на Австрия в професионалното образование
Преподаватели ще участват в благотворителен концерт в подкрепа на 20-годишната Мария Даракчиева
За нееднакво третиране на преподаватели и хабилитирани лица над 65 години сигнализира Бойка Маринска
Петима ученици и двама преподаватели от училище “Д. Гачев” в Пазарджик са върнати от Италия
Френски иновативен опит за оценка на преподаватели ще бъде въведен първо в ПазарджикТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4705 сек., 0.3832 от тях за заявки.