RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Нина Вардина ще контролира риболова в двата сегрегирани водоема на Септември

СептемвриКметът на Септември Марин Рачев възложи на секретаря на Общината Нина Вардина контрола по изпълнението на заповедта му, с която се разпорежда в два водоема, общинска собственост,  да  се  извършва  спортен  риболов  само  от  жители  на община Септември. 
 
За заповедта си  Рачев се позовава на "безобидния" чл.44, ал.2 от ЗМСМА, че "В изпълнение на своите правомощия кметът на общината издава заповеди", както и на влязло в сила решение на Общинския съвет. То е от 26 май и е гласувано с безапелационно единодушие: от 20 гласували - 20 "ЗА".
Местният парламент на Септември също се позовава на ЗМСМА и на още "по-безобидния и всеобхващащ"  чл.21, ал.1, т.23: "Общинският съвет:
решава и други въпроси от местно значение, които не са от изключителната компетентност на други органи, включително за обявяване на определен ден за празничен и неприсъствен на територията на общината, района, кметството или населеното място по предложение на кмета на общината след съгласуване с областния управител;"

Въпросните два имота с номера 12.673 и 12.678, намиращи се в местността „Сунгурлука”   в   землището   на   община   Септември,  са общинска собственост. По описанието на рибари, те са меду Злокучене и Септември и представляват две дупки, образувани в старото корито на р. Марица.

Пред регионален ежедневник Марин Рачев обяснява решението и заповедта си с бъдещо зарибяване и поддръжка на водоемите, а в по-далечна перспектива и инвестиране в кътове за пикник. И тъй като инвестициите щели да бъдат общински, то от благата редно било да се ползват само жителите на община Септември.

Но тук възникват поредица от въпроси. Като се започне от контрола - щели да бъдат издавани безплатни карти. Но за да се осъществява спортен риболов на територията на цялата страна, независимо от собствеността на водните площи, трябва да бъде закупен билет, който издава единствено ИАРА. Доколко въпросното решение не противоречи на Закона за рибарството и аквакултурите, е въпрос на сериозен експертен юридически прочит.

И пак според хора, притежаващи завидна ловно-рибарска биография, това е единственото и първо решение на кмет в цяла България, извършващ сегрегация по риболовен принцип. Немалко от изкушените риболовци от Пазарджик са посещавали, посещават, а и имат намерение да посещават двата водоема, известни най-вече с впечатляващи екземпляри щука.

То, по същата логика може да се забрани на други, освен септемврийци, да ползват и общинската пътна мрежа.
 


 


Тази страница е видяна: 1302

 Публикувано от: pamedia на вторник 21 юни 2016 - 12:25:20

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Нина Вардина ще ръководи новоучредената структура на Жени ГЕРБ в Община Септември
Търговете за двата басейна ще се проведат на 20 септември
Нивото на водоема при рудник „Цар Асен” е понижено с около 20 см., но продължава изтичането на води в р. Луда Яна
Храненето в организирани колективи се контролира текущо от РЗИ
Язовир „Тополница“ е пълен на 90%, нивото на язовирите се контролира
Не полицията, а частна охранителна фирма вече ще контролира достъпа на външни лица до сметището
Да бъдем единни и да носим в сърцата си гордия български дух, призова председателят на ОбС- Ракитово Нина Димова на тържеството пред читалище “Будилник 1898“
И двата басейна в Стрелча работят с пълен капацитет
Двамата пострадали на изхода за магистралата са от двата катастрофирали автомобила
Поредни медали за „Шампион“ от двата петобоя през уикендаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5916 сек., 0.5090 от тях за заявки.