RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Резилиантното - доц. Камелия Галчева в „Лицата на Пазарджик“

Камелия ГалчеваСнощната среща в библиотека „Никола Фурнаджиев“ от поредицата на Милен Спасов „Лицата на Пазарджик", която цели да представи пред пазарджиклии  известни личности, свързани с нашия град, беше с преподавателя от ПУ „П. Хилендарски“ доц. Камелия Галчева. Тя избра да се представи сама пред гостите, дошли на срещата. И го направи чрез
резилиантния подход. За голяма част от аудиторията това се оказа ново знание, но нали затова и рубриката има за цел да представи личности с принос за Пазарджик. Така че доц. Галчева още с изправянето си пред аудиторията допринесе за едно нейно ново знание. Резилиансът е устойчивост на удар, вътрешна психична сила, способност на човек, след удар, да се възстанови, да се изправи и да продължи. Резилианс е нов подход в социалната, възпитателна, корекционна и терапевтична работа с деца, а трите източника за резилианс са „Аз съм“, „Аз имам“ и „Аз мога“.
„Аз съм Камелия и само Камелия. Доцент съм зад преподавателската катедра, а иначе тук съм Камелия“. „Аз съм камелия“ – и показва нежния цвят на камелия, който цял ден е носила по време на пилигримския си поход до Камино. „Аз съм селянче от село Търнава, селото на Вълка Ташевска – първата жена офицер, селото на онази бойка продавачка, която изгони с парцал крадец, насочил срещу нея хладно оръжие. В списъка на „Аз имам“ нямаше нито едно материално богатство, а само духовни – семейство, съпруг и дете. А в третия стълб на резилианс - „Аз мога“ могат да бъдат изброени всичките ѝ успехи – написването и издаването на над 60 заглавия и 200 публикации, месенето на истински хляб с квас, грижата за градината, за приказно красивите лалета, за голямата тиква, за която казва, че собственоръчно е отгледала каляската на Пепеляшка. 
Сигурно всеки от участниците изведе за себе си свое знание, запомни своя емоция с Камелия Галчева. Сред споделените от нея уроци в живота ѝ е умението и знанието, че „всеки трябва да бяга в собствения си коридор“. „Сравнявайте се със самите себе си, с това, което сте били вчера, с което сте днес и с което ще бъдете утре“.
Като доктор по педагогика тя е притеснена, че съвременните деца не играят. „Играта е да комуникираш, да споделяш, а децата сега не общуват, времето им минава с различни мобилни устройства, но не и с човешко общуване, а това винаги дава отражение в по-нататъшния живот“.Тази страница е видяна: 2370

 Публикувано от: pamedia на сряда 22 юни 2016 - 23:58:12

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Библиотеката представи Никола Колев в инициативата си ”Лицата на Пазарджик”
Лицата на Пазарджик
„По-малко електронно общуване, повече „живи „ срещи!”
Актьорът Александър Братоев гостува в "Лицата на Пазарджик" в библиотеката
Първа среща в библиотеката от поредицата "Лицата на Пазарджик"
Още едно от лицата на ловците
Камелия Стоименова - със сребро и бронз от държавното по плуване в София
Камелия Стоименова от „Шампион“ завоюва златен медал на 50 бруст
Джаз звездата Камелия Тодорова ще представи мемоарите на знаменития си дядо
Лекарските комисии ще могат да вземат решения само по документи без преглед на лицата в определени случаи
Камелия Стоименова от СК ”Шампион” отново обра златото от шампионата в Лондон на брустТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4817 сек., 0.3997 от тях за заявки.