RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Училище за българското отвори врати в Пазарджик

Цветанка Убинова, Пазарджик, Поетесата Цветанка Убинова е в недрата на един проект, който има потенциал да бъде кауза за много хора - да знаем и тачим българското, да пазим езика ни - богат, разнообразен, цветен, а и цветущ, и да го предадем на следващото поколение.
Цветанка Убинова се е захващала през годините с не един клуб на четящи и пишещи млади хора, този ѝ проект обаче е малко по-различен. Той стартира официално снощи, с подкрепата на образователна школа "Хоризонти" и Нели Стамболиева. На втория етаж в сградата на хотел "Тракия" отвори врати училище за забравени български думи и други мили български неща. Така обяви проекта си Цветанка Убинова. Част от българските неща всъщност бяха елемент от интериора - везани покривчици, кавьорчета, стомна за вода, българска носия, миндер - все неща от българския бит.
Идеята за подобно училище се ражда преди години, когато Цветанка Убинова преподава на учениците "Заточеници" на Яворов. Оказва се, че в неголямото по обем стихотворение има близо двадесет непознати думи, включително и значението на заглавието. Затова като първа задача с всяка нова творба се явява задължението до една думите да бъдат ясни и разбрани от учениците.
cv_ub160630.jpgДумите са акцент и в новия проект на Цветанка Убинова - училището за забравени български думи. За него няма възрастов регламент - деца на всяка възраст могат да го посещават, включително и с родителите си, могат да присъстват на няколко или на всички занятия, входът е свободен и поне до началото на учебната година такси няма да се събират. Училището ще има занятия в сряда и петък - чудесен вариант за осмисляне на лятното свободно време.
Първите участници снощи бяха десетина деца на възраст между 3-4 до 14-15 години. Посрещнати бяха по стара българска традиция с хляб и сол, а задачата им беше да напишат на стената любима дума, върху която после да се оформи дискусия. В следващите дни децата ще обсъждат стари думи, влезли във фразеологизми. Голяма част от тях са от чужд произход, но така или иначе са влезли в езика и бита ни. Без да искаме да влизаме в това качество, "На всяка манджа мерудия" ще хване дикиш за следващото им занятие. Успех на начинанието!
Тази страница е видяна: 394

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 30 юни 2016 - 12:25:41

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
„Т маркет“ отвори врати в Пазарджик
В Пазарджик отвори врати Център за арт терапия
В Пазарджик отвори врати Арменски културен клуб
В Пазарджик Пенсионерски клуб №12 отвори официално врати
Европейски информационен офис на Илияна Йотова отвори врати в Пазарджик /видео/
Лятната читалня на Острова отвори врати
Велинградската Кална баня отново отвори врати
За 75-та годишнина на Милен Пенев театърът ще отвори врати на 2 юни
Стрелбищен комплекс "КРЕЗ Армъри" отвори врати в Пазарджик
БОЙКА МАРИНСКА: 15 септември е най-вълнуващият ден за българското училищеТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5737 сек., 0.4905 от тях за заявки.