RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
52 лични асистенти ще предоставят по два часа социални услуги на 114 потребители по проект на Община Пазарджик

ИГАПоредният социален проект на Община Пазарджик беше представен на пресконференция днес. Проектът е за "Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда". Към 1 юли по проекта са наети 52 лични асистенти, а включените потребители на социални услуги са 114, от които 13 са деца, съобщи Джинка Анова, заместник-директор на БМ "Общински социални дейности и услуги" в Община Пазарджик.
В проекта са включени лица с увреждания, възрастни и болни хора с ограничения или с невъзможност за самообслужване, самотноживеещи тежко болни лица. Кандидатите обаче са били много повече - 289 лица са кандидатствали да бъдат включени като потребители на услугата. "Зададената рамка ни ограничава, за съжаление една и съща сума - 500 хиляди лева се отпуска и на общини със 100 хиляди души население и на общини с 40 хиляди души, ясно ни е, че е крайно недостатъчно, но такива са параметрите на проекта", обясни Димитър Русинов, председател на Фонд за превенция на престъпността ИГА- Пазарджик. Фондът е партньорска организация по проекта и предстои да организира и проведе нужното обучение на социалните асистенти и да осигури мотивационна и психологическа подкрепа за потребителите. По проекта ще бъде закупен и специализиран микробус за транспортиране на болни в инвалидни колички, съобщи ръководителят на проекта Илиана Цонкова.
Присъстващите на пресконференцията обхванати от програмата лични асистенти препоръчаха на общината да подаде информация към финансиращия орган, че финансирането е крайно недостатъчно и обхваща много малко от нуждаещите се хора. Реално асистентите са наети за по 2 часа на ден. Освен това на един асистент се падат по двама потребители. "Обяснете ми как да изоставя своето дете, което е с увреждания и да отида да обслужват друг човек", реагира една от майките.
Услугата ще се предоставя 18 месеца, а проектът трябва да приключи до края на 2017 година, съобщи Илиана Цонкова, ръководител на проекта. Проектът е по договор за безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.


Тази страница е видяна: 1280

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 21 юли 2016 - 12:30:39

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
От 1 септември Община Пазарджик започва назначаването на социални асистенти
Сдружение „Човеколюбие” ще реализира проект „За по-качествени и по-добри социални услуги”
“Човеколюбие“ отчете дейността си по проект „За повече и по-качествени социални услуги”
Комисия за регулиране на съобщенията открива еднодневна приемна за потребители на мобилни услуги в гр. Пазарджик
Съдът възстановява работата си без публика, стажанти и журналисти, ще се предоставят административни услуги на граждани
44 лични асистенти започват работа в Ракитово
В Пещера ще бъде осигурена работа на 60 лични асистенти
За една година 149 лични асистенти са помагали на 289 лица с увреждания
Като лични асистенти ще бъдат наети 61 безработни лица
През следващата седмица ще се сключат договорите за лични асистентиТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.6312 сек., 0.5479 от тях за заявки.