pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Бойка Маринска: Само 11 общини имат омбудсмани. Внасяме общи правила за работата им
pamedia , вторник 02 август 2016 - 18:35:21 // коментари: 0ПазарджикИнституцията на местния обществен посредник е въведена още през 2003 година, но до момента има само 11 общини от общо 265 в страната, в които има такъв. С предложените промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация от Реформаторския блок въвеждаме правила за местните омбудсмани.


Институцията на местния обществен посредник е въведена още през 2003 година, но до момента има само 11 общини от общо 265 в страната, в които има такъв. С предложените промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация от Реформаторския блок въвеждаме правила за местните омбудсмани.

Това обяви Бойка Маринска, народен представител от „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок и председател на комисията по взаимодействие с НПО и жалбите на гражданите. Предложенията за изменение и допълнение на ЗМСМА са изготвени от Бойка Маринска и са внесени с подписите на народни представители от няколко парламентарни групи в последния работен ден на парламента.

 Стремежът ни е да създадем възможност за засилване на сътрудничеството между институциите на местно ниво, където проблемите могат да бъдат решени по-бързо и ефективно, каза Маринска.

Основна цел на промените е и уеднаквяване на правилата за избор, продължителност на мандата, освобождаване от длъжност,  правомощия и ред за отчетност на обществения посредник чрез превръщането му в задължителен орган за общините с население над 20 000 души, поясни измененията в ЗМСМА Маринска. За по-малките общини, на които вменяването на задължение за избор на обществен посредник би създало финансови затруднения, остава правото по собствена преценка да изберат такъв, като ще могат да се сдружават  с други по-малки общини, допълни тя.

Изричното регламентиране на правомощията на обществения посредник ще доведе до по-голяма сигурност за гражданите, за които ще бъде ясно към кого и за какъв вид съдействие могат да се обръщат, категорична бе Маринска. Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 391Време за изпълнение: 0.5770 сек., 0.4989 от тях за заявки.