pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Успешни финали за пазарджишките корабомоделисти
pamedia , вторник 06 септември 2016 - 22:27:44 // коментари: 0


КорабомоделизъмВ празничните дни на язовир Батак-Дъното се проведоха финалите от Държавното първенство по корабомоделен спорт за радио управляеми яхти - Класовете F-5 и Регата „Борис Ангелов“ за радиоуправляеми модели за групови гонки - класове М.


В клас Еко-Експерт, след внезапната авария в модела на европейския шампион Димитър Димитров, безапелационен беше Димитър Марков и победи с 45 обиколки, следван от другия европейски шампион при юношите- варненеца Александър Захариев , само на 40 стотни след Митко. Тук бившият ни юношески шампион Георги Георгиев се класира на престижното осмо място, непосредствено след фаворитите.

В клас Еко-Старт се получи пълна размяна на позициите, тук пък Димитър Марков „закъса“ с непреодолима авария и веднага след стартирането се отказа и остана последен с нула обиколки. Баща и син Петко Петков и Димитър Димитров за пореден път демонстрираха висш пилотаж, като не оставиха никакви надежди за останалите състезатели. Победи Митко с 29 обиколки , а Петко се задоволи със среброто и изостана само със шест секунди. Четвърти остана  Стоян Бахчеванов- само на 3 секунди от бронза. Останалите пазарджиклии - Георги Георгиев и Стефан Марков, останаха извън шестицата, а бившият фаворит в този клас – Владислав Кацарски, изобщо не стартира.

Екс европейският шампион от Унгария Петко Петков доказа, че не напразно е лидер в тези класове и убедително победи в клас Еко-Моно с 48 обиколки, следван от Добрин Киров – Добрич-47 и русенеца Красимир Костадинов- 43 обиколки.

“Засечка“ стана и в клас Еко-Мини, също един от пазарджишките специалитети. Щастието се усмихна на младоците Стоян Алексиев- 36 обиколки и златен медал,  варненецът Александър Захариев изостана с 40 секунди и грабна среброто. От пазарджиклии само Димитър Марков се „усмихна“ на бронза с 35 обиколки, а Петко- с 34 и Митко Димитров- с 33 обиколки, останаха пети и шести.

В клас Еко-Стандарт се изявиха софиянци от клуб „Посейдон“ и тук победи другият европейски шампион при юношите – Симеон Тодоров - със 129 обиколки, следван от съотборника си Петър Петков- 107. От няколко години този клас не се развива в Пазарджик.

Много емоции и свръх дози адреналин имаше в най-атрактивните класове за тимовото надбягване. Естествено, очакванията бяха именно домакините да се представят по най-добрия начин, си оправдаха. В клас Тим-Мини се наложи тандема Димитър Димитров-Димитър Марков с 99 обиколки, следвани от тимовете на Харманли /Е .Димитров, С .Стоянов/-95 и бронз за сборен отбор /Иванов ,Георгиев, Алексиев/- 91 обиколки. В клас Тим-Експерт успяха да се наложат „младоците“ А .Захариев- С. Тодоров - със 124 обиколки, а домакините Димитров-Марков се задоволиха със среброто-121 обиколки.

„Черешката на тортата“ беше финалът на Мини-Старт, където тимовете на Модел яхт клуб-Пазарджик си разпределиха всичките медали. Златото заслужиха баща и син Петков-Димитров с 82 обиколки, а баща и син Стефан и Димитър Маркови с 80 обиколки се задоволиха със среброто, а бронза остана за Георги Георгиев в тандем с Петър Петев /Посейдон/ - 76 обиколки.   

    В регатата за радиоуправляемите ветроходни яхти  картината беше малко по-различна в полза на домакините. За пореден път над всички шкипери се открояваше бившият пазарджишки състезател Димитър Давидков от Благоевград, който с лекота изпреварваше всички и в трите класа ветроходни яхти. Давидков завоюва златните медали в класовете  Ф-5-М с нула наказателни точки /това означава- безапелационна победа във всичките проведени гонки/ ,сребро за пазарджиклията Иван Ралчев- 10,2 н.т и бронз за Живко Липчев от Варна- 21,7 н.т и пето място за другият пазарджиклия- Валентин Папазов. В клас Ф-5-Е Давидков завоюва златото с 5,1 н.т., сребро за Кирил Тонев от Средец-20,4 н.т. и бронз за Живко Цацанков от Благоевград с 31,8 н.т.Тук Иван Ралчев и Валентин Папазов от Модел яхт клуба останаха пети и седми. При юношите победи габровчето Никола Пенчев с 1,7 наказателни точки. Златото с 16,1 н.т. отново отиде при Давидков, а Среброто грабна Цацанков- 25,7 н.т. и с бронза се задоволи Липчев с 26,1 н.т, а Ралчев и Папазов отново останаха пети и седми. За крайното индивидуално класиране от петте кръга да Държавното първенство, хегемонията за шампионските титли на Давидков наруши само Кирил Тонев в клас Ф-5-10 и се окичи със златния медал като абсолютен републикански шампион, а Иван Ралчев пък стана за първи път вицешампион. Като най-добре представили се спортисти във всички класове модели на победителите бяха връчени специалните купи на Модел яхт клуб-Пазарджик, на Димитър Давидков- купа Пазарджик, който спечели и Вандеррегатата на километровата дистанция. Купата на името на Борис Ангелов в класовете М, заслужи европейският шампион Димитър Димитров.

    С тези финали беше закрит и активният състезателен сезон за пазарджишките корабомоделисти, които записаха в актива си нови пет златни, пет сребърни и три бронзови отличия.

змс Димитър Ганчев 


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 592Време за изпълнение: 0.4029 сек., 0.3249 от тях за заявки.