pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
С тържествена заря-проверка Пещера ще отбележи 100 години от Първата световна война
pamedia , четвъртък 08 септември 2016 - 15:55:38 // коментари: 0


ПещераНавършват се 100 години от участието на България в Първата световна война. Война, в която Българската армия показа чутовен героизъм и спечели всички важни битки по фронтовете, осъзнавайки, че това е пътят за националното обединение на отечеството ни.
По този повод Община Пещера организира провеждане на Тържествена заря-проверка в памет на загиналите пещерци за свободата и националното обединение на България, в която ще вземат участие военнослужещи от 68-ма бригада „Специални сили” под командването на бригаден генерал Явор Матеев и духов оркестър на Военновъздушните сили от Пловдив.
Тържествената заря-проверка ще се проведе на 20 септември 2016 г. от 20.00 ч. пред паметника на загиналите във войните в Централния градски парк.
Датата за честването на годишнината от участието на страната ни в Първата световна война е избрана между отбелязването на Съединението и Независимостта на България, като по този начин пещерци ще почете всички свидни жертви паднали в битка за Родината.


Героичен път извървяват и бойците от Пещера, призовани в по–голямата си част в 27-Чепински пехотен полк на Втора Тракийска дивизия към Втора армия. В епичните сражения при с. Фурка на 28 ноември 1915 г., при Дойран от 9 до 18 август 1916 г. и при завоя на р. Черна от 5 до 10 май 1917 г. загиват 130 и са ранени над 150 пещерци. Чест и слава на тези достойни български мъже, оставили костите си по бойните полета на войната в името на обединена България. Със златни букви във военната ни история е записано името на пещереца полковник Атила Зафиров. Като командир на Трета бригада от Първа софийска дивизия той се отличава в Силистренската и Тутраканската епопеи. Разбива цяла една румънска дивизия при село Сарсанлар, село,което в негова чест днес се нарича Зафирово.


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 641Време за изпълнение: 0.4191 сек., 0.3682 от тях за заявки.