RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Общинският съветник Д. Петков предлага да се премахне паметника на Петър Абаджиев и да се замени с този на Ованес Соваджъян

Димитър Петков, Пазарджик, Общинският съветник Димитър Петков предлага да се премахне паметника на Петър Абаджиев - един от организаторите на атентата в църквата "Света Неделя" през 1925 година. Тогава са убити 134 души и над 500 са ранени. Атентатът е много добре планиран - трябвало е да бъде убит висш военен, за да може на опелото му да се събере целият военен и държавен елит и атентатът да осигури максимум жертви. В 20 часа на 14 април е убит о.з. генерал Константин Георгиев, депутат и председател на софийската организация на управляващия Демократически сговор и гарнизонен водач на Военния съюз.

Предварителната подготовка и зареждането с взрив на църквата е възложена на Петър Абаджиев.
Съгласно плана на атентаторите, когато хората са събрани и службата започва, избухва поставения взрив.  Експлозията събаря главния купол на църквата, затрупвайки вътре множество хора. Взривната вълна в затвореното помещение нанася допълнителни поражения.
Сред загиналите са 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3-ма майори, 9-ма капитани, 3 депутати. Сред жертвите обаче са и много граждани, сред които и жени, и деца.
Петър Абаджиев, роден като Петър Димитров Стратиев, впоследствие е ръководител на военната организация на БКП в Пазарджишко и загива през 1944 г в района на Малко Белово.
През 1974 година управляващата партия поставя негов паметник в градинката между улиците "Георги Бенковски" и Никола Вапцаров" в Пазарджик.
"За мен е срамно  и цинично в града ни да има паметник на атентатор, отнел десетки човешки животи", пише в мотивите си за предложението за премахване на паметника на Абаджиев общинският съветник димитър Петков. Според него истинският герой на Пазарджик е Ованес Соваджъян, спасил града от опожаряване. Неговият паметник обаче се намира на изключително неподходящо място. Затова Димитър Петков предлага паметникът на Ованес Соваджъян да бъде преместен в зелената площ, където сега е паметникът на Абаджиев. В предложението си той уточнява, че дейностите по реконструкцията на единия паметник и преместването на другия трябва да бъдат поети от общината.

На снимката: Димитър Петков, общински съветник от Пазарджик,


Тази страница е видяна: 3047

 Публикувано от: pamedia на сряда 21 септември 2016 - 18:24:23

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Пореден неуспешен опит за премахване или переместване на паметника на Петър Абаджиев
Общинският съветник Роман Цветков дари заплатата си за болен колега
Румен Петков предлага опрощаване на наема на Дружество на писателите
Общинският съветник Благо Солов пита защо не са увеличени заплатите на съветниците
Ще се възползва ли община Пазарджик от безлихвен заем, попита общинският съветник Евтим Янев
Общинският съветник Чавдар Чавдаров: Решението за кредита е незаконосъобразно, ще го обжалвам пред областния управител
За неизползвани имоти да не се дължи такса за отпадъци, предлага общински съветник от ГЕРБ
Собствениците на неизползваеми имоти да не плащат такса смет, предлага съветник от ГЕРБ
Съветник предлага да се опростят 150 лв. на възрастна жена, загубила дело срещу кмета
Държавната ни шампионка в бадминтона и скуоша Бистра Манева има момиче, общинският съветник Тодор Тодоров - момчеТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5589 сек., 0.4766 от тях за заявки.