RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
На старта на кампанията за рака на гърдата в Капсула на времето Онкоцентърът и приятели затвориха пожеланията си за след 11 години

Пазарджик, Единственото в България Сдружение за онкоболни и приятели, което функционира в Пазарджик, днес даде старт на 15-та си поред кампания за борба с рака на гърдата. Тя се провежда под патронажа на кмета Тодор Попов.

Управителят на Центъра за социална интеграция и рехабилитация на лица с онкологични заболявания Мария Чергарова изненада гостите за откриването на кампанията с инициатива за капсула с пожелания. Всички присъстващи написаха на розови хартиени сърчица своето пожелание, а капсулата ще бъде отворена след 11 години. Мария Чергарова предложи този да бъде срокът, а кметът, който е патрон на кампанията от 11 години прие срокът да е този, като също се пошегува с времето напред.
"Аз онзи ден казах на колегите кметове на една наша сбирка, че имах някои колебания, но сега вече колебанията ми са разсеяни, така че караме още 11 години заедно и тогава отваряме капсулата", обяви Тодор Попов под аплодисменти на събралите се на старта на кампанията. Той обаче побърза да се обърне към журналистите да не бързат с новините: "Сега, журналистите, да не го напишете по първите страници. Това е 50% шега, 50% истина, ще видим във времето, ще изясняваме колко са годините".

Кметът Тодор Попов съобщи, че общината е предоставила на Сдружение онкоболни и приятели третия етаж от сградата, който ще се използва от  студенти от Пловдивския университет, тъй като Онкоцентърът в Пазарджик става обучителен. Общината ще сключи договор с ПУ "Паисий Хилендарски" и ще предостави управлението на услугата на Сдружението. "Така че имаме повод 161005c.jpgда се гордеем и най-важното е да помагаме на тези, които имат нужда", заключи кметът Тодор Попов.

Заедно с областния управител на Пазарджик Гинче Караминова двамата написаха своите пожелания в капсулата на времето. Гинче Караминова пожела на събралите се преди всичко здраве и да бъдат отговорни към здравето си. В качеството си на народен представител в предишния мандат  тя оказа съдействие за откриването на Центъра за онкоболни в Пазарджик.
След новината, че Онкоцентърът става обучителен за студенти, другата днешна добра новина за Сдружението я съобщи председателят Мария Чергарова. От 2015 година Сдружението е член на  ЕASPD - Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания, която представлява над 11 хиляди организации в света. От ЕASPD са изпратили покана за участие в конференция на тема "Да развием заедно услугите за подкрепа в утрешния ден", която ще се проведе в в Белгия заедно с изложба "Разбулени и открити". В тази изложба с авторска снимка участва  Тодор Чергаров и той е получил един от общо 10-те гранта, предоставени за всичките 11 хиляди членове.

Пазарджик, За профилактичните прегледи Мария Чергарова съобщи, че те започват от утре. Отново ще бъде осигурен пътуващ ехограф, който ще започне прегледите идния месец. Цената на прегледа ще е 10 лв. Само за сравнение в момента в клиниките прегледът струва над 25 лв и не се поема от Здравната каса. При миналогодишната кампания съотношението  на открити патологии при жени е било 1:10 прегледани, така че профилактиката е от особено голямо значение, за пореден път подчерта Мария Чергарова - жената, която не само инициира в региона, но и популяризира профилактичните прегледи за борба с рака на гърдата.
В Празничната програма в Онкоцентъра днес участва танцова формация "Пендар" с ръководител Емил Иванов, а като на празник и то юбилеен, имаше и торта.


Пазарджик,


Тази страница е видяна: 2049

 Публикувано от: pamedia на сряда 05 октомври 2016 - 13:47:13

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
С нов собствен ехограф Сдружение за онкоболни и приятели започна кампанията за борба с рака на гърдата
Сдружение за онкоболни и приятели стартира 14-та си кампания за борба с рака на гърдата
„Сдружение за онкоболни и приятели“ в Пазарджик откри 18-та си кампания за борба с рака на гърдата
Гинче Караминова подкрепи кампанията за борба с рака на гърдата, която започва от днес в Пазарджик
Започна 11-та кампания за борба с рака на гърдата
Прегледи за ранно диагностициране на рака на гърдата в Стрелча
В Пазарджик се провежда 10-та поредна кампания срещу рака на гърдата
В Пазарджик стартира X поредна кампания за борба с рака на гърдата
Ролята на генетичните тестове за ранната диагностика на рака на гърдата
Образователни инициативи и профилактични прегледи в рамките на 16-та кампания за борба с рака на гърдата

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.8237 сек., 0.7315 от тях за заявки.