RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Декларация на реформаторите по повод увеличението на средствата за образование и във връзка с Международния ден на учителя

rb_logo_g.jpgПарламентарната група на Реформаторския блок излезе с декларация по повод решението за увеличението на средствата за образование. В декларацията се казва:
Подкрепяме усилията на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева да постави именно учителя в центъра на провеждащата се мащабна реформа на предучилищното и училищно образование.

Данните за състоянието на учителската професия в момента не са обнадеждаващи - средната възраст на учителите е 52 години, а до 10 години половината български преподаватели ще са в пенсионна възраст. Едва 6 % са учителите под 29-годишна възраст. Бюджетният избор от последните 25 години да се намалят и държат на ниско ниво разходите за образование е една от основните причини за спада нa образователните резултати. Относително ниските възнаграждения и нисък социален статут на учителите водят до спирала на влошаващи се образователни резултати.
В този смисъл дадената вчера заявка от премиера Борисов след среща с представители на синдикатите за увеличение на заплатите на учителите е добра новина за цялото общество. Това е успех за българското общество, резултат от грижите на държавата за учителите, децата и образованието. Увеличението на заплатите беше поставено като политическа цел от министърa на образованието Меглена Кунева още през юни по време на учителския събор, а превръщането на образованието в национален приоритет беше разписано в коалиционното споразумение за съставянето на правителството.
Доволни сме, че освен за заплати са удовлетворени и исканията за повече средства за обезпечаване на Закона за предучилищното и училищното образование в частта му приобщаващо образование, съвременни информационни технологии, целодневна организация и защитени училища, както и за транспорт и сигурност в българските училища. Обявените 223 милиона лева допълнително представляват най-голямото увеличение в системата през последните десет години, но също така съвпадат и с най-голямата образователна реформа от началото на прехода досега. Реформа без пари е невъзможна и считаме като наш изпълнен реформаторски дълг да защитаваме тази позиция.
Образованието е национален приоритет, който трябва и може спомогне за решаването на редица други проблеми в икономиката, демографията, националната сигурност, заетостта. Опитите с него да се заиграва предизборно не правят чест на политическите сили и е необходимо намирането на общ национален консенсус.
РБ ще работи усилено за издигането на образованието до пръв национален приоритет и за постигането на устойчив политически консенсус около целите на образованието, реформата в сектора, статута на българския учител и качеството на образованието. РБ няма да позволи опитите за спиране на реформата да успеят и ще работи за диалог между политическите сили и единство то им по тази ключова за националната сигурност политика, каквато е доброто образование и развитието на науката в България. 


Тази страница е видяна: 540

 Публикувано от: pamedia на сряда 05 октомври 2016 - 18:12:38

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Поздравление от Найден Шопов към учителите по повод Международния ден на учителя
Реформаторите ще внесат предложения по законопроекта за образование преди второ четене, ангажира се Бойка Маринска
Декларация на „Зелени Балкани“ във връзка с кампанията срещу промените в Закона за горите
Десислава Костадинова: Необходима е обратна връзка между учителите, вносителите и авторите на Законопроекта за средното образование
Поздравление по повод Международния ден на сестринството
Празник в ПГСА по повод Международния ден на студентите и учениците
Кампания в Пещера по повод 1 декември - Международния ден за борба със СПИН
По повод Международния ден на архивите Държавeн архив – Пазарджик присъди три отличия за 2018 г.
Департамент „Природни науки” на НБУ организира срещи в пазарджишки училища по повод Международния ден на Земята
Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ за очаквания „Закон за училищното образование и предучилищно възпитание“Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.3827 сек., 0.3039 от тях за заявки.