RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Декларация на реформаторите по повод увеличението на средствата за образование и във връзка с Международния ден на учителя

rb_logo_g.jpgПарламентарната група на Реформаторския блок излезе с декларация по повод решението за увеличението на средствата за образование. В декларацията се казва:
Подкрепяме усилията на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева да постави именно учителя в центъра на провеждащата се мащабна реформа на предучилищното и училищно образование.

Данните за състоянието на учителската професия в момента не са обнадеждаващи - средната възраст на учителите е 52 години, а до 10 години половината български преподаватели ще са в пенсионна възраст. Едва 6 % са учителите под 29-годишна възраст. Бюджетният избор от последните 25 години да се намалят и държат на ниско ниво разходите за образование е една от основните причини за спада нa образователните резултати. Относително ниските възнаграждения и нисък социален статут на учителите водят до спирала на влошаващи се образователни резултати.
В този смисъл дадената вчера заявка от премиера Борисов след среща с представители на синдикатите за увеличение на заплатите на учителите е добра новина за цялото общество. Това е успех за българското общество, резултат от грижите на държавата за учителите, децата и образованието. Увеличението на заплатите беше поставено като политическа цел от министърa на образованието Меглена Кунева още през юни по време на учителския събор, а превръщането на образованието в национален приоритет беше разписано в коалиционното споразумение за съставянето на правителството.
Доволни сме, че освен за заплати са удовлетворени и исканията за повече средства за обезпечаване на Закона за предучилищното и училищното образование в частта му приобщаващо образование, съвременни информационни технологии, целодневна организация и защитени училища, както и за транспорт и сигурност в българските училища. Обявените 223 милиона лева допълнително представляват най-голямото увеличение в системата през последните десет години, но също така съвпадат и с най-голямата образователна реформа от началото на прехода досега. Реформа без пари е невъзможна и считаме като наш изпълнен реформаторски дълг да защитаваме тази позиция.
Образованието е национален приоритет, който трябва и може спомогне за решаването на редица други проблеми в икономиката, демографията, националната сигурност, заетостта. Опитите с него да се заиграва предизборно не правят чест на политическите сили и е необходимо намирането на общ национален консенсус.
РБ ще работи усилено за издигането на образованието до пръв национален приоритет и за постигането на устойчив политически консенсус около целите на образованието, реформата в сектора, статута на българския учител и качеството на образованието. РБ няма да позволи опитите за спиране на реформата да успеят и ще работи за диалог между политическите сили и единство то им по тази ключова за националната сигурност политика, каквато е доброто образование и развитието на науката в България. 


Тази страница е видяна: 627

 Публикувано от: pamedia на сряда 05 октомври 2016 - 18:12:38

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Поздравление от Найден Шопов към учителите по повод Международния ден на учителя
Български литератори гостуват на учениците в училище „Д. Гачев“ по повод Деня на поезията и Международния ден на учителя
Съветниците приеха декларация във връзка с извънредното положение
Реформаторите ще внесат предложения по законопроекта за образование преди второ четене, ангажира се Бойка Маринска
Декларация на „Зелени Балкани“ във връзка с кампанията срещу промените в Закона за горите
Десислава Костадинова: Необходима е обратна връзка между учителите, вносителите и авторите на Законопроекта за средното образование
Поздравление по повод Международния ден на сестринството
Празник в ПГСА по повод Международния ден на студентите и учениците
Кампания в Пещера по повод 1 декември - Международния ден за борба със СПИН
По повод Международния ден на архивите Държавeн архив – Пазарджик присъди три отличия за 2018 г.

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5809 сек., 0.5257 от тях за заявки.