RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Инж. Гергана Коручева от ПГМЕТ, Валентина Малинова от ПМГ, Лилия Чаушева от СУ „Г. Бенковски“ и инж. Атанаска Пенева от ОУ „Батаклиев“ бяха на посещение и обучение в ЦЕРН

ЦЕРН, Четирима учители от Пазарджик - инж. Гергана Коручева от ПГМЕТ, Валентина Малинова от ПМГ „К.Величков“, Лилия Чаушева от СУ „Г. Бенковски“ и инж. Атанаска Пенева от ОУ „Проф. Иван Батаклиев“ бяха на обучение в Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Женева. Посещението е осъществено по Национална учителска програма за обучение на учители, които преподават по професионална подготовка от областите на образование „Техника“ и „Информатика“ и на учители по учебните предмети информатика и информационни технологии от общообразователната подготовка.
Четиримата учители от Пазарджик със свои близо 40 колеги от страната преминаха обучение в ЦЕРН, което се водеше от български и чужди учени, работещи в Европейския център, който е разположен на границата между Швейцария и Франция, близо до град Женева.
В рамките на програмата преподавателите от България посетиха тестовата установка на LHC магнитите, детектора ATLAS, контролния център на Големия Адронен Колайдер (LHC), IdeaSquea, AMS експеримента, компютърния център на ЦЕРН, СМS детектора, който се намира на 100 метра под земята и е един от четирите експеримента за регистриране на елементарни частици в LHC. Проведоха се лабораторни упражнения в S’Cool LAB (учебната лаборатория на ЦЕРН) и визити във фабриката за антиматерия.
Като информатици естествено най-голямо впечатление ни направи CERN Data Centre – сподели преподавателката Валентина Малинова. Компютърният център е сърцето на цялата научна, административна и компютърна инфраструктура на ЦЕРН. Всички услуги, включително електронна поща, управление на научни данни, използване на оборудване за видеоконферентна връзка е базирана в центъра за данни. 110 000 процесорни ядра и 10 000 сървъри, хоствани в неговите три стаи работят 24/7. CERN обработва един петабайт данни всеки ден (1петабайт е еквивалента на около 210 000 DVD). В Центъра са разположени изложбени зали, показващи историята на компютърната техника с експонати и изключително интересни информационни табла. Успяхме да видим къде и как се съхранява огромния обем от информацията, която се събира от провеждането на експериментите. Обясниха ни какво представлява GRID – а на ЦЕРН и какви ресурси можем да предложим на учениците, за да научат по интересен начин за това невероятно място за правене на наука.
Пазарджишките учители споделиха, че квалификационният курс им е дал възможност не само да се докоснат до магията на ЦЕРН, но и да станат негови посланици, като предадат магията на знанието в класните стаи и вдъхновят учениците да изучават физика, информатика и ИТ, инженерни специалности. Ентусиазмът и компетентността на българските учени, работещи в ЦЕРН е повод за гордост и пример, който заслужава да бъде последван от младото поколение и защо не след години с гордост да казваме, че в ЦЕРН работят и учени от Пазарджик.

На снимката от ляво на дясно:
Първи ред: инж. Атанаска Пенева, Валентина Малинова, Лилия Чаушева, Зорница Захариева (ЦЕРН), инж. Гергана Коручева, Ремдие Ибрям (главен експерт в дирекция „Квалификация и кариерно развитие“ на МОН)
Втори ред: Jeff Wiener (ЦЕРН), Свежина Димитрова (директор на Националната обсерватория „Николай Коперник” във Варна и ръководител на групата).


Тази страница е видяна: 1141

 Публикувано от: pamedia на вторник 11 октомври 2016 - 16:45:16

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Лилия Чаушева от СУ "Г.Бенковски" – Учител на годината на Джуниър Ачийвмънт България
Преподавател от ПГМЕТ - на обучение в ЦЕРН
Пореден успех в уеб материята за Янислав Кълвачев и неговата препопадаветлка Лилия Чаушева
Ученици от ПГМЕТ - на виртуална разходка в ЦЕРН
За поредна година учители по физика от региона преминаха едноседмично обучение в ЦЕРН
Валентина Кайтазова: Учебната година започва присъствено и с готовност за преминаване към дистанционно обучение
Учители от ПГИМ и ПГМЕТ - Пазарджик на обучение в CERN
Деца учат деца – иновативна форма на обучение в ОУ "Проф. Иван Батаклиев"
Атанаска Тунтова е избрана за президент на Мрежата на басейновите организации в Централна и Източна Европа
И учениците от ПМГ „К. Величков“ се разходиха виртуално в ЦЕРНТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.1659 сек., 1.0914 от тях за заявки.