pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
11 лекари по дентална медицина поставят силанти в рамките на кампания до 20 ноември
pamedia , сряда 12 октомври 2016 - 14:59:51 // коментари: 0


Силанти, Пазарджик, Поставянето на силанти на първите постоянни молари на децата между 5 и 8 години е безболезен и безвреден метод, снижаващ риска от поява на кариес с до 75 процента. Силанизирането е включено в Националната програма за профилактика на оралните заболявания, като целта е да се промени негативната тенденция от поява на кариеси в най-ранна детска възраст.

В Пазарджишка област по националната профилактична програма работят 11 лекари по дентална медицина. Наблюденията от ежедневната ни практика показват, че зъбният статус на децата в Пазарджишка област не е добър, особено в населените места във високия район.  При най-малките ученици се срещат дори пулпити на моларните зъби - казва д-р Красимира Сариева, председател на Районната колегия на БЗС в гр. Пазарджик.

Силантът е бариера срещу микроорганизимите, причиняващи кариес. Поставянето не отнема повече от 10-15 минути на зъб, а ефектът е двустранен, защото при тази манипулация се прави и профилактичен преглед на зъбите на децата. Важно условие за силанизирането е новопоникналите постоянни кътници да са здрави.

В предходната 2015 г. силанизирането обхвана 648 деца, като силанти са поставени на 2189 зъба. Тези резултати поставят Пазарджишка област на 6-о място в страната по брой обхванати деца.


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1069Време за изпълнение: 0.4923 сек., 0.4167 от тях за заявки.