RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Първата копка на язовир „Луда Яна“ ще е идният вторник

ПанагюрищеМинистърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, представители на Министерство на регионалното развитие и благоустройството,  Областият управител Гинче Караминова, председателят на Общински съвет – Панагюрище Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище  Никола Белишки  и експерти от местната администрация ще присъстват на стартирането на изграждането на язовир "Луда Яна". Първата копка на дългоочакваното водно съоръжение   ще се състои на 25 октомври 2016 г. (вторник) от 11:00 часа.


Строителните дейности ще се изпълняват от консорциум "Щрабаг – Станилов".

Договорът, който беше подписан на 1 септември 2016 г. е на стойност 56.3 млн. лв. с ДДС и се финансира с подкрепата на Световната банка. Проектът е със срок на изпълнение 900 дни. По време на строителството на обекта ще работят 350 души, а след приключване на язовира постоянните работни места ще са 30.

Изграждането на язовира ще започне практически от начало, като ще се използва единствено частично изградената стена, за която е установено, че отговаря на съвременните геоложки и сеизмологични изисквания. Останалите допълнителни съоръжения ще бъдат разрушени и изградени наново.

Новият язовир ще е с обем 20 млн. куб.м и височина на стената от почти 50 м. Това е средно голям язовир за питейни нужди. Основните съоръжения на хидровъзел „Луда Яна” са: язовирна стена, водовземна кула, отбивен тунел, основен изпускател, преливник, пречиствателна станция за питейни води (ПСПВ) с капацитет 300 л/сек, два довеждащи водопровода (1900 м гравитачен и 200 м напорен) и две помпени станции. Водоснабдителната система „Луда Яна” е предвидена с възможност да осигури нормално водоснабдяване на Панагюрище и селата Оборище, Поибрене, Попинци, Баня, Бъта, Левски, Елшица, мина „Радка”, площадки „Оптикоелектрон” и „Асарел” от община Панагюрище и още пет селища от общини Пазарджик и Стрелча. Язовирът може да доставя питейна вода на 45 хил. души. Освен осигуряване на питейна вода за населените места, проектът ще регулира водния отток и ще защитава от наводнения подязовирните селища, инфраструктура и обработваеми земи, ще подобри микроклимата в района на язовирното езеро.

Строителството на язовира и пречиствателната станция за питейна вода се финансира по проект за развитие на общинската инфраструктура с подкрепата на Световната банка, която осигурява 80% от средствата, а останалите 20% са съфинансиране от държавния бюджет.
Тази страница е видяна: 1008

 Публикувано от: pamedia на сряда 19 октомври 2016 - 17:08:06

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
В ход са отчуждителни процедури на имоти на терена за изграждане на язовир „Луда Яна“
На язовир „Луда Яна“ ще има нова водовземната кула, старата ще се бута
Немощен багер не можа да копне първата копка на гарата /видео/
Утре Лиляна Павлова дава рестарт на строителството на язовир „Луда Яна“
Консорциумът „Щрабаг – Станилов“ ще строи язовир „Луда Яна“ и пречиствателната станция към него
С Плакет за развитие на Велинград бе удостоен Цветан Цветанов по време на първата копка в Драгиново
Гръцки консорциум ще обследва площадката на язовир "Луда Яна"
Започна изплащането на обезщетения на собствениците на земи, върху които се изгражда язовир "Луда Яна"
Правителството осигури 21 дка държавна земя за пречиствателна станция и експоатационна сграда на язовир "Луда Яна"
Строителството на язовир "Луда Яна" започва - очаква се да бъде завирен през пролетта на 2019 г.Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5645 сек., 0.4828 от тях за заявки.