RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
За Димитровден и празника в ПГСА - Пазарджик

ПГСА Пазарджик,    В Професионалната гимназия по строителство и архитектура в Пазарджик  се състоя тържество, посветено на Димитровден. Пред ученици и учители от гимназията и гости от училище „Св. Климент Охридски“ - Пазарджик, участниците от  Ученическото самоуправление представиха подготвена от тях програма.
   Двете училища са включени в проект BG05M2OP001-2.001-0001 „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Учениците активно ще бъдат ангажирани с редица дейности, свързани с кариерното ориентиране.
   Инж. Петя Иванова – директор на гимназията, поздрави всички присъстващи и им пожела успехи в професионално отношение.    Инж. Иванова изрази задоволство от факта, че ПГСА и училище „Св. Климент Охридски“ участват в пилотния проект. Тя заяви, че бъдещи съвместни срещи биха обогатили обучаващите се в двете учебни заведения. В клуб „Кариера“ в ПГСА учениците и учителите, ангажирани с проекта, ще могат да обменят идеи и да си сътрудничат.
   Всички класове излъчиха свой представител, който пусна в небето 15 красиви балона - символ на младежкия устрем, на вярата в по-хубавото утре.
ПГСА Пазарджик,    Присъстващите имаха възможността да наблюдават презентации за специалностите, които се изучават в ПГСА, изготвени от ученици /„Строителство и архитектура“, „Геодезия“, „Недвижими имоти“, „Интериорен дизайн“, „Електрически инсталации“/. Прожектирана бе част от филм, свързан с гимназията:  https://www.youtube.com/watch?v=O0JG0Q1pTLA. 
   Присъстващите научиха любопитни подробности за Димитровден, представени от Петя Андрапилова /XII Г клас/, Дамян Узунов /X А клас/ и Мартин Гергишанов /X В клас/. Свети Димитър закриля строителите. Празнуват всички архитекти, проектанти, строителни инженери, ангажираните в сферата на строителството. Професионален празник е и на ковачите, техниците и металурзите.
   Свети Димитър е живял през 3. век по времето на жестоките християнски гонения, извършвани от римския император Максимилиян. Бил убит с копия заради вярата си на 26 октомври 306 година. След смъртта си Св. Димитър останал защитник на хората – правел чудеса, изцерявал болни, укрепвал вярата на християните. Според народния календар на Димитровден завършва преходът от есен към зима. Това е ден за сборове, курбани и всеобщо веселие. Народна поговорка гласи: „Георги носи лято, Димитър - зима“.
   Според легендата Св. Димитър язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки. Казано е: „Дойде ли Димитър, идва и снегът“.
   Българско народно предание представя  Св. Димитър като близнак на Св. Георги.   Те си разделили годината по братски - за Св. Георги - лятото, а за Св. Димитър - зимата. Интересни са трите дни след Димитровден - т. нар. Миши дни, които се празнуват в чест на мишките, за да не правят те пакости по храната, дрехите, зърното.
   Димитровден наричат още Разпуст, защото на него работниците се освобождават от едни стопани и се наемат от други.
   


Тази страница е видяна: 1201

 Публикувано от: pamedia на сряда 26 октомври 2016 - 17:29:20

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Награди за възпитаници на ПГСА от конкурса, посветен на празника Въведение Богородично
Поздравителен адрес от КСБ ОП-Пазарджик по повод професионалния празник на българските строители - Димитровден
Ден на кариерата в ПГСА – Пазарджик
60 години ПГСА – град Пазарджик
Празник за абитуриентите от ПГСА – Пазарджик
Клуб „Кариера” беше открит в ПГСА – град Пазарджик
„Обичам природата – и аз участвам” – екологичен проект, реализиран в ПГСА – град Пазарджик
Кули от спагети, ателие на открито и атрактивни състезания в Деня на отворените врати в ПГСА - Пазарджик
В ПГСА – Пазарджик отново отличиха най-добри родители и раздадоха много награди, сертификати и усмивки за абитуриентите
Отбори на ПГСА – град Пазарджик, спечелиха отличия в регионалния кръг на състезанието „Най-добър млад строител“Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.9071 сек., 0.8255 от тях за заявки.