RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Топ офталмолози предават уменията си на млади колеги
Катедрата по очни болести в Медицински университет Пловдив стана част от национален проект за повишаване квалификацията на младите лекари. През уикенда специализанти по офталмология от Пловдив и Стара Загора се включиха в  обучение, което
Пловдивсе проведе в Аудиторния  комплекс  на МУ – Пловдив. Курсът е изцяло съобразен с изискванията за следдипломна квалификация на университета и се провежда под егидата на Българско дружество по офталмология – клон Южен, съобщи ръководителят на Катедрата по офталмология в МУ Пловдив – проф. д-р Мариета Конарева-Костянева. Целта му е съчетаване на теорията, изучавана в университета, с практическия опит  на утвърдени практикуващи офталмолози.
Програмата на обучението обхвана широк спектър очни болести. Лектори бяха както преподаватели в университета – проф. д-р Мариета Конарева-Костянева, проф. д-р Нели Сивкова, доц. д-р Марин Атанасов, д-р Весела Миткова, д-р Десислава Колева, д-р Васил Маринов, така и офталмолози, известни с богатия си опит в клиничната практика. „Поканили сме колеги, които са достигнали върха в своята професионална област, защото споделените от тях случаи от практиката са много важни за бъдещите офталмолози“, обясни проф. Конарева.
Сред тях бяха началникът на Очно отделение в МБАЛ Пловдив – д-р Гергана Попова, която запозна специализантите с ОСТ-диагностиката (т.нар. очен скенер). Практически умения в катаракталната хирургия и лазерната корекция споделиха д-р Димитър Тасков и д-р Георги Тасков от Очни клиники „Луксор“-Пловдив,  д-р Станимир Трошев от очна клиника „Трошев“ в Стара Загора. Д-р Иван Нейчев от Стара Загора представи новостите в диагностиката и лечението на диабетната ретинопатия. 
С помощта на симулационни очила младите лекари разбраха също как виждат техните пациенти, които имат катаракта, глаукома, диабетна ретинопатия, отлепване на ретината и пр.
Обучението е част от национален проект, в който участва Българското дружество по офталмология. Тази година то насочи усилията си в две посоки – към информиране на пациенти за най-често срещаните очни заболявания с кампанията „Право на зрение“ и към повишаване на квалификацията на очните лекари. През октомври – мексецът, в който се чества Международният ден на зрението, стартираха обученията на специализантите по офталмология в цялата страна. Първото мина в София, сега се проведе и второто – в Пловдив, предстои и трето – във Варна. Всички курсове се организират със съдействието на Медицинските университети в съответните градове и техните катедри по очни болести.  Заключението на проекта ще бъде през декември с  тридневен уъркшоп в симулативна операционна. В нея младите лекари ще правят катарактални операции върху макети, наподобяващи човешкото око.Тази страница е видяна: 867

 Публикувано от: pamedia на понеделник 31 октомври 2016 - 14:59:56

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Млади офталмолози оперират върху роботи във виртуална среда
Почти 60 % от българите не са съгласни да предават металните си отпадъци безвъзмездно
Над 200 офталмолози от страната проследиха уникална технология за премахване на перде
Пожарникари от Пазарджик демонстрираха техниката и уменията си
В седмицата на пожарната безопасност пожарникари демонстрираха техниката и уменията си
Над 1500 изпълнители показаха уменията си на Етнографския фестивал на Средногорието в Стрелча
Иван Панайотов присъства на демонстрациите на бившите си колеги от пожарната
Кметът Иван Евстатиев се срещна с бивши свои колеги
Бизнесмени от Ставропол осъществиха контакт с пазарджишките си колеги от Сдружението на предприемачите
Пияна 31-годишна пазарджиклийка и четирима нейни колеги по чашка и волан са засечени през почивните дниТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.6177 сек., 0.5355 от тях за заявки.