pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Нова миниинвазивна интервенция за лечение на болката бе приложена в МБАЛ „Уни Хоспитал“
pamedia , вторник 15 ноември 2016 - 10:32:24 // коментари: 0


С нов апарат за криоаналгезия бяха оперирани двама пациенти от Отделението по неврохирургия на МБАЛ „Уни Хоспитал“. В отделението работят специалисти с дългогодишен опит и традиции за извършване на миниинвазивни безкръвни хирургични процедури.

Новата интервенция, която беше приложена в болницата в Панагюрище – криоаналгезия, цели да осигури дългосрочно облекчаване на болката чрез блокиране проводимостта в периферните сензорни нерви.
Панагюрище
 Основният механизъм на действие е образуване на „ледено топче“ или замразяване на периферния нерв. Пациентите бяха интервенирани от д-р Дафина Разградлиева с асистенция на д-р Георги Георгиев и д-р Стефан Демикатонов. Индикации за прилагането на методиката са: болки във всички отдели на гръбначния стълб, неповлияващи се от медикаментозно лечение, лицеви болкови синдроми (неповлияващо се главоболие, причинено от супра и инфраорбитална невралгия, окципитална невралгия, мигрена), сакро-илиачна болка, карциномна болка. Д-р Разградлиева посочи предимствата за използване на този вид интервенция: процедурата е минимално инвазивна, извършва се за кратко време, не се налага използване на обща анестезия, работи се под локална анестезия. Криоаналгезията се извършва под рентгенов или ехографски контрол, което осигурява пълна безопасност на пациента и реално няма риск от постоперативни усложнения. Сред предимствата на интервенция са:
•    Възможност за лечение на пациенти с пейсмейкъри или други импланти;
•    Отсъствие на допълнителна болка;
•    Не остават белези;
•    Безболезнена процедура с по-малко увреждане на околните тъкани и мускули, която може да бъде повторена.
Криоаналгезията за лечение на болката може да бъде приложена на пациенти в увредено състояние (онкологично болни), болни със сърдечни заболявания, диабет и други заболявания, които са неподходящи за обща анестезия.
От отделението по неврохирургия в „Уни Хоспитал“ споделиха, че оперираните пациенти вече са изписани, съобщават за пълна редукция на болковия синдром и нямат никакви постоперативни оплаквания.
В отделението по неврохирургия с началник д-р Румен Филипов, обект на лечение са всички неврохирургични заболявания на главния мозък, гръбначния мозък, периферни нерви във всички възрастови групи.

Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1848Време за изпълнение: 0.5272 сек., 0.4525 от тях за заявки.