RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Почина един от големите изследователи на селищна могила Юнаците проф. Н.Я.Мерперт

Н. Я. МерпертНа 29.01.2012 г., след дълго боледуване, почина Н.Я.Мерперт. Проф. Д.и.н. Николай Яковлевич Мерперт беше ръководител на руския екип на българо-руската експедиция, проучвала селищна могила Юнаците (1983-2000 г.). Колегите му археолози от Пазарджик изказват дълбоката си скръб за този изключителен учен, учител и приятел.

Проф. Мерперт е роден в Москва на 26.11.1922 г. Завеждаше групата за задгранична археология на Археологическия институт на Руската академия на науките. Заслужил деятел на науката на РФ, лауреат на Държавна премия ( 1999), чл.кор. на Немския археологически институт, почетен член на Института по тракология на БАН.

Н. Я. Мерперт е участвал и ръководил археологически експедиции в Новгород, Крим, Поволжието, Монголия, Болгария, Египет, Ирак, Сирия.

Награден е с  орден Отечествена война, II степ., медали, носител на ордена „Св.Св.Кирил и Методий”, I степ., медалът на „Св. Климент Охридски”.

За последен път проф. Мерперт беше в Пазарджик преди 2 год., като участник в международния археологически симпозиум "Златното пето хилядолетие". Публикуваната снимка е от 27.10.2009 г. от откриването на изложбата „Праисторическият град на птиците“, подредена в Историческия музей в Пазарджик. Изложбата беше посветена на 70-та годишнина от първите разкопки на селищна могила Юнаците. Тогава уредникът на изложбата Стоилка Игнатова нарече проф. Мерперт "един от големите биографи на могилата". Неговата експертна помощ и съдействие ще останат в историята на Пазарджик. 


Тази страница е видяна: 1387

 Публикувано от: pamedia на вторник 31 януари 2012 - 12:23:48

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
В столицата ще се открие изложба за археологическите разкопки на селищна могила „Юнаците“
Неочаквани открития на селищна могила Юнаците през този археологически сезон
Международна научна конференция по повод 80 години от началото на археологическите проучвания на Селищна могила Юнаците
Златно мънисто, датирано 4 600 – 4 500 г. пр. Хр., е сред най-впечатляващите находки при проучването на Селищна могила Юнаците това лято
Община Пазарджик ще участва във финансирането на проучванията на "Селищна могила Юнаците"
Кметът: Селищна могила "Юнаците" ще стои на вниманието ми, трябва да развием този обект
Музеят ще получи 29 000 лв. за археологически работи по Селищна могила "Юнаците", има одобрени още 3 проекта за финансиране
Да помогнем на един от големите треньори на Пазарджик да преодолее болестта
Скръбна вест: Тази нощ почина проф. д-р Стайко Спиридонов, д.м
След тежка битка с най-коварната болест почина председателят на Надзорния съвет на "Асарел- Медет" проф. д-р Лъчезар ЦоцорковТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4394 сек., 0.3596 от тях за заявки.