RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Да си спомним за една от най-добрите шивачки-модистки в Пазарджик (45 години от смъртта на Йорданка Манолова)

Йорданка МоноловаЙорданка Димитрова Манолова е родена на 2 декември 1885 г. в град Пазарджик. Баща й Димитър Кацарски е известен като най-добрият майстор-бъчвар, а майка й - Иванка Кацарска е участничка в Априлското въстание. Остава сираче и от 12-годишна възраст започва да работи по чужди къщи, за да изхранва голямото семейство. От тогава са и първите ѝ опити да шие. Има завършено първоначално образование, но се самообразова непрекъснато. През 1905 г. се омъжва за Владимир Попманолов, по професия майстор-гладач, който по-късно изучава художествена бродерия.

През 1912 г. Йорданка Манолова получава удостоверение за завършен курс на Професионалното училище в София на Мария Калъпчиева, а през 1914 г. - майсторско свидетелство от Пловдивската търговско-индустриална камара.

Йорданка Монолова

Йорданка Манолова е една от първите гражданки на Пазарджик, която доставя модерен железен стан за тъкане на фини копринени платове. Благодарение на нейната любознателност, надареност и интелигентност, както и на изключителното ѝ трудолюбие, скоро е оценена като най-добрата модистка не само в Пазарджик, но е търсена и в Пловдив и София. Избирана е в ръководството на Централния съюз на занаятчийските сдружения в София. В ателието й, намиращо в дома й на ул. "Кочо Христов" 2, по нейна инициатива, заедно с група колежки, образуват Дамския отдел на шивашката ТПК "Георги Димитров" през 1946 г.

Йорданка Манолова

Йорданка Манолова предава своя богат професионален опит на колежките си, провежда ежегодно курсове, като често пъти събираната такса е предоставяна на Женското дружество "Просвета" в Пазарджик, а след 09.09.1944 г. - на Отечествения фронт. Ценен е  приносът ѝ в областта на шивашкото изкуство. Тя е първата жена от Пазарджик, съставила и издала "Ръководство по кроячество и шев на горни дамски и детски дрехи" през 1923 г. Йорданка Манолова е активен член на Женското благотворително дружество "Просвета" в Пазарджик, постоянен член на настоятелството и негов дългогодишен касиер.
Умира на 86-годишна възраст през 1971 г.

Йорданка Манолова

Документите за Йорданка Манолова са предадени в Държавен архив - Пазарджик от нейния внук Димитър Георгиев като дарение през 1981 г. Фондът е заведен под №530К и съдържа един инвентарен опис.

В проекта на Държавна агенция “Архиви” ФотоАрхив.bg може да намерите още снимки за фондообразувателя, сдружението на занаятчиите-шивачи в града и др.

Искра Андонова,
гл. експерт в Държавен архив - Пазарджик


Тази страница е видяна: 1377

 Публикувано от: pamedia на петък 09 декември 2016 - 16:41:10

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Йорданка Манолова от Хаджиево спечели смарт часовник Лотарията с касови бележки на НАП, тази сутрин и го връчиха
Водачът на АБВ-Д21 Трендафил Величков: Смело мога да кажа, че листата ни е една от най-добрите в региона
ЛИЧНОСТИ, СЪБИТИЯ, ФАКТИ
НИКОЛА МАРИНОВ
(110 години от рождението и 35 години от смъртта на видния съгражданин)
195 години от рождението и 145 години от смъртта на Кара Никола Ангелов
Държавен архив - Пазарджик: 30 години от смъртта на литературния критик Борис Делчев
Манолова: ВиК Пазарджик сменя незаконосъобразно водомерите през пет, вместо през десет години, МРРБ да упражни контрол
100 години от смъртта на Илион Петков Стамболиев
Три години и половина кръвнина за смъртта на пешеходец
Днес се навършват 85 години от смъртта на Маестро Георги Атанасов
Призвание - творец (25 години от смъртта на актрисата Христина Сотирова)Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.8133 сек., 0.7175 от тях за заявки.