RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Кунева пак си хареса Пазарджик за работна среща, посветена на професионалното образование

ПазарджикОт вчера в Пазарджик се провежда работна среща на началниците на регионалните управления на образованието, която е била открита от  вицепремиера и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева.

Професионалното образование трябва да е акцент на план-приема за учебната 2017/2018г. Това е трудна битка, но икономиката и бизнесът на България се нуждаят от квалифицирани кадри със средно образование и ако искаме страната да се развива икономически, трябва да засилим професионалното образование, е заявила в началото на изказването си Меглена Кунева в Конферентната зала на хотел "хебър".

В материала за събитието, качен на сайта на образователното министерство, се казва още:

"Масовизацията на висшето образование и загубването на престижа на професионалните гимназии създадоха сериозен проблем – учениците и родителите им предпочитат езиковите гимназии, а за професионалните остават децата с по-лоши резултати. И това в крайна сметка води до липса на кадри, липса на производство, липса на икономика, посочи Кунева и допълни, че е крайно време тенденцията да се обърне.

План-приемът трябва да е съобразен не само с демографската картина и наличната материално-техническа база, но и с плановете за развитие на общините и областите, и с постъпилите в регионалните управления на образованието заявки от работодателите за обучение по специалности. Тя призова началниците на управленията да търсят активен контакт с бизнеса, за да бъдат намерени най-добрите решения. Зам.-министър Диян Стаматов пък препоръча при приема следващото лято да има рекламни кампании, които да дадат по-голям ефект.

Министър Кунева каза още, че настоява регионалните управления да не спират с прилагането на стриктен контрол по отношение на отсъствията на ученици и учители, както и да следят за фиктивно записване на ученици. По думите й такива феномени засилват недоверието в образователната система. Трябва да сме иновативни за много неща, но дисциплината е сфера, в която трябва да сме консервативни, каза тя. Трябва да застанем до нашите учители, когато ученик говори по телефон в час или обижда учител, независимо кой е баща му.

Тя благодари на началниците на управленията за подкрепата, която оказват на директори и учители за лесното адаптиране към промените, произтичащи от новия училищен закон. Искам специално да ви благодаря за куража, постоянството и професионализма. Вие сте в основата на голямата образователна реформа, от която страната ни толкова се нуждае. Беше трудно да се удържи натискът тя да бъде отново отложена и се радвам, че успяхме. Смятам, че беше правилно решение да поставим учителя в центъра на нашите усилия, каза още Кунева.

Една държава е силна, когато институциите й са силни. Уверена съм, че във ваше лице държавата ни има изключително стабилна и професионална администрация, което ми дава оптимизъм, категорична беше тя.

Работната среща на регионалните управления в Пазарджик продължава до събота. Теми на обсъжданията ще бъдат националните програми за следващата учебна година, приобщаващото образование и критериите за преобразуването на основни училища в обединени. Представители на Държавната агенция за закрила на детето ще говорят за съвместни действия срещу феномена „селфи“ на опасни места, като например влаковете и жп релсите. Експерти от ДАНС ще представят информация за религиозната радикализация и начините за нейното противодействие. "

В края на октомври Кунева събра в пазарджишката Професионална гимназия по химични и хранителни технологии  директори на професионални гимназии и представители на бизнеса от региона. Пред тях тя обяви, че пазарът на труда трябва да се срещне с пазара на образованието, поради което трябва да се намери най-добрият модел на сътрудничество между бизнеса и образованието.

Снимка: МОН

Тази страница е видяна: 1095

 Публикувано от: pamedia на петък 16 декември 2016 - 14:57:51

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Министър Кунева идва в Пазарджик да обсъжда с бизнеса повишаване качеството на професионалното образование
Екатерина Захариева: Професионалното образование е сред приоритетните проекти
Преподаватели от Панагюрище проучиха опита на Австрия в професионалното образование
Възпитаници на ПГСС „Царица Йоанна“ превърнаха в сцена за творчески изяви Деветата панорама на професионалното образование
В Пазарджик ще се проведе работна среща по проблемите на трафика на хора
Лидерът на СДС провежда работна среща с Реформаторския блок в Пазарджик
В Пазарджик се провежда работна среща за нови възможности за младежка заетост
Съдът в Пазарджик е домакин на работна среща за международното сътрудничество по дела
Втора работна среща по стопанисването на общинското депо за неопасни отпадъци – Пазарджик
Библиотеката в Пазарджик организира среща с Васко Кръпката, посветена на Георги МинчевТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5100 сек., 0.4245 от тях за заявки.