RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Близо 1200 водолюбиви птици преброиха експерти през уикенда в региона

Пазарджик1166 водолюбиви птици от 26 вида установиха по поречията на реките, в язовири и рибарници в област Пазарджик експерти на РИОСВ и БДЗП през уикенда, съобщиха от екоинспекцията. При неблагоприятни зимни условия и ниски температури бяха обходени влажните зони - около 12 точки на наблюдение по поречията на реките Марица и Тополница, язовири и рибарници. Някои от водоемите са напълно, а други частично замръзнали.

Сред наблюдаваните видове, най-многобройни са : Зеленоглавата патица – 624 (Anas platyrhynchos),  Големият корморан - 127 (Phalacrocorax carbo), Лиската - 126 (Fulica atra), сиви и посевни врани - 113, свраки - 35, пойни и неми лебеди - 16. Установени са и екземпляри от други видове птици: обикновен мишелов, полски блатар, малък ястреб, гларус, зимно бърне, голям синигер, щиглец, жълта овесарка, сива чапла, посевна врана, кълвачи, голям горски водобегач, качулата чучулига, чинка, сива сврачка и др.

Като цяло броят на зимуващите птици във влажните зони на област Пазарджик се запазва. Наблюдението не установи мъртви птици в и около водоемите. Експертите на РИОСВ-Пазарджик извършиха проверки на три ловни дружинки, при които не са установени нарушения на Закона за биологичното разнообразие /ЗБР/, свързани с отстрел на защитени видове птици.

Събраните данни ще бъдат въведени в Информационната система към НСМСБР за последващо обобщаване и анализ. Установените зимуващи птици ще бъдат докладвани към Wetlands International, което е част от оценката за състоянието на зимуващите водолюбиви птици в Европа.
Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в международен мащаб от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата, включващо близо 15 000 експерти и доброволци. То дава оценка за състоянието на популациите на водолюбивите птици и за състоянието на местата, където те зимуват, много от които са част от екологичната мрежа Натура 2000. Извършва се в повече от 100 страни и включва около 25 000 влажни зони.

Тази страница е видяна: 759

 Публикувано от: pamedia на вторник 17 януари 2017 - 15:27:51

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Над 800 водолюбиви птици от 19 вида, сред които и защитени, са изброени във водоемите в региона
Този уикенд ще броят зимуващите у нас водолюбиви птици. Ще стане ясно дали двата защитени вида от миналата година отново са се върнали
Само през уикенда – близо 40 пожара на сухи треви
Шестима пияни шофьори са засечени и задържани през уикенда от пътните полицаи в региона
Два защитени вида птици са изброени в региона
Близо 1800 пожара са гасили огнеборците от региона през 2019 г., аварийно-спасителните дейности са 90
През януари близо 20 хиляди са нощували в хотелите в региона. 95% са българи. Намалява броят на леглата в местата за настаняване
Зеленоглавите патици отново са най-много сред зимуващите в региона птици
Младежката заетост обсъждаха експерти от ОИЦ с ученици от региона
Експерти от региона за работа с деца ще се обучават по превенция на насилието и тормоза в училищеТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5029 сек., 0.4446 от тях за заявки.