RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Дарени документи за личния фонд на проф. Иван Батаклиев

"Когато стане нужда да определям понятието обективност, честност, добросъвестност, пред мен изпъква образът на проф. Иван Батаклиев."
                                                                                                     Проф. д-р Христо Вакарелски


Историк, географ, научен работник, проф. Иван Батаклиев продължава да предизвиква интерес, преклонение и заслужена гордост с постиженията си сред поколения българи.
Роден е на 24 януари 1891 г. в Пазарджик. Произхожда от многодетно семейство и изпитва отрано бедността и недоимъка. Гимназиалното си образование завършва в Пловдив и през 1909 г. записва специалността география и история в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Взема участие във войните: Балканска (1912-1913 г.) и Първа световна война (1918 г.) и участва в два войнишки бунта. След демобилизацията през 1918 г. работи като учител по география в гр. Хасково. Там свързва живота си с учителката Мария Иванова, дъщеря на поборник. През 1921/22 г. е учител по география в родния си град. Започва да събира материали за родния край. През 1923 г. става асистент по география в Софийския университет, а от 1931 г. е професор по география.
Своята научна дейност, проф. Батаклиев започва от 1921 г., когато написва първия си научен труд "Оризовата култура в Татар Пазарджишкото поле", публикуван в сп. "Естествознание и география", кн. 7/8, 1921 г., София. През 1923 г. излиза от печат известната му книга "Град Татар Пазарджик, историко-географски преглед", а през 1969 г. - "Пазарджик и Пазарджишко - историко-географски преглед". Известни са и трудовете му "История на църквата "Св. Богородица" в Пазарджик" и "Чепино", както и книгите за стопанското значение на Беломорието, за Македония, разни краища на България и други. Публикува много статии в местния и периодичния печат. Проф. Батаклиев преподава география и в Свободния университет в София, а през 1936 г. е организатор и главен секретар на IV конгрес на славянските географи и етнографи. Участва в международните конгреси по география - във Варшава през 1934 г. и в Амстердам - през 1938 г. Председател е 10 години на Българското географско дружество и под негова редакция илизат от печат 10 тома от Известията на дружеството, включително и юбилейният сборник за проф. Иширков (1933 г.). Членува в Тракийския научен институт и в Съюза на научните работници в България. Награждаван е с орден "Кирил и Методий" - I-ва степен и Златна значка от читалище "Виделина" - Пазарджик.
            Умира на 15 декември 1973 г. в София.

 
 
 
 
 
     През 1987 г. в Държавен архив – Пазарджик е създаден личен фонд на проф. Иван Батаклиев с дарени документи от сестра му Евгевия Батаклиева. Заведеният в архива фонд е под №1166 и инвентарният опис съдържа материали от 1869 до 1984 г.  Неговият син Тодор Батаклиев дари през 2015 и 2016 г. нови документи, които ще допълнят и обогатят личния фонд. Това са почетни грамоти, дипломи от Географското дружество в Берлин, Географското дружество във Вюрцбург, Белград и други. Документалните материали са оригинали, удостоверяващи признанието на немските научни среди за усърдния труд на проф. Батаклиев в областта на географията. Предадени са и печатни научни издания и публикации: “Град Татар Пазарджик – историко-географски преглед”, 1923 г., историко-географски и геополитичсеки прегледи, статии от 1933, 1936/7 г., 1938/1939, 1941/1942 г., 1966 и 1968 г.
 
Искра Андонова,
гл. експерт в Държавен архив – Пазарджик

Тази страница е видяна: 426

 Публикувано от: pamedia на вторник 24 януари 2017 - 12:11:00

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
70 години по-късно: Събитията от Втората световна война оживяват чрез дарените в личния фонд на Тодор Русинов документи
Троен празник отбеляза ОУ „Проф. Иван Батаклиев“
Започна изграждането на тоалетните в училище „Проф. Иван Батаклиев“
ОУ „Проф. Иван Батаклиев“ инициира мрежа от иновативни училища
Пазарджик е домакин на научна конференция, посветена на проф. Иван Батаклиев
Учениците от ОУ „Проф. Иван Батаклиев“ опаковат в книжна кинолента училището
Училище „Проф. Иван Батаклиев“ ще отбележи 121 години от рождението на патрона
Училище „Проф. Иван Батаклиев“ ще открие паметна плоча на патрона си
„Говорещият град“ изникна в последния час на трети „Б“ от ОУ „Проф. Иван Батаклиев“
Поредица инициативи в ОУ „Проф. Иван Батаклиев“ по повод Деня на розовата фланелкаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.6053 сек., 0.5145 от тях за заявки.