RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Пожарът при Боев
Д-р Станимир Куюмджиев

Пазарджик    Може би сте забелязали снощи, 02.02.2017 г., пламтящото зарево, което осветяваше прозорците на галерия "Боев" и привличаше хора, като пеперуди към лампа? Беше като пожар, но запален от маслените платна на живописеца Васил Петров, показани в  поредна самостоятелна изложба.

    Рисувани с нервно експресионистичен трепет, картините внушават чувство за мека топлина, моделирана не толкова с линия, колкото с колорита и танца на сенките. Със светлинните похвати на Рембранд, художникът работи  върху любимите си антични теми и пейзажи, заиграва се с композицията, развихря фантазията си. Четката нанася  в трескав унес , удари по платното, шпаклата размазва или натрупва боята, бърза подир вдъхновението. Резултатът е - незабравими творби и монументално изглеждащи композиции, въпреки не винаги големия формат. Преобладава златисто-охровия центраж на картините, който въздейства странно носталгично-оптимистично.

   Автопортретът до входа на галерията дава начало на визуалния пир. Специфичната Василова живописна техника, близка до принципите на поантилизма, чудесно импонира на предимно митологичната тематика, но и пейзажите се получават интересно с нея. Бурната мощ на морето, таинствената глъбина на облаците или призрачните урбанистични композиции сякаш искат да излезнат от рамките и да завибрират  в пространството.

Всичко това, съчетано с рядка производителност, довежда до прилично количествено натрупване в различни формати. Усещането е за вулкан от енергия, страст, кипеж от който сякаш избълбукват творба след творба и се разстилат по стените на галерията.

    Който познава Васил Петров, вероятно е забелязал несъответствието между строгия му лик, острия, присвит изучаващо поглед и изненадващата топлина и сила на десницата му? В желанието си да популяризира изкуството, той създаде своя галерия, "Роувър" - експозиционна база на немалко изложби. Но все пак галерия "Боев" с по-обширната си територия и национална популярност, се явява по-подходящото място за мащабите на творчеството му. Харизмата на този културен център пасва идеално с излъчваните от Василовите картини послания и те стават достояние на Пазарджишката общественост за трети път в кратък период. Този факт  е сигурно доказателство за сериозния интерес на публика и меценати, допълнително стимулиращ продуктивноста на автора.

    Не веднъж съм се очудвал на арт-инстинкта на куратора Боев да издирва точните хора за експозициите си, да ги импулсира за сътворяване на необходимия брой картини и да организира периодично визуални празници за съгражданите си. И сега, в монотонно сивите зимни дни, топлината на Василовите шедьоври сгрява душите, като руйно червено вино, пали въображението и дава база за размисъл. А вероятно и пример, подтик на колегите му за ново творчество.

Пазарджик    Всъщност, да се описва с думи живопис е почти невъзможно деяние. Сегашният ми опит е само изразяване на лични впечатления. Изявяващите се като професионални арт-критици  най-често акцентират разточително егофилософски  върху избран детайл, елемент от композиция и като че ли пропускат мащабноста на творбите, оригиналноста на живописния похват и въздействието му върху публиката. Често те се пробват да обясняват, какво е искал да каже даден автор , като е нарисувал това или онова, сякаш някой знае, какво става в главата на художника. Дали и той самият знае, понесен на крилете на вдъхновението и въоръжен с четка и шпакла, какво ще се появи на платното, кога и доколко?  Живописното изкуство е преди всичко изкушение за очите и просто трябва  да се види. След това то докосва душата, навлиза в паметта и взривява мислите, ако е стойностно, ако е истинско. Може да се опише донякъде единствено емоцията, която дадена картина или изложба  поражда и то дотолкова, доколкото да се информира общественоста да отиде да  и се порадва.

   Вие кога ще отделите време да стоплите душите си с  картините на Васил Петров?Д-р Станимир КуюмджиевТази страница е видяна: 2395

 Публикувано от: pamedia на петък 03 февруари 2017 - 11:05:46

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Д-р Станимир Куюмджиев: Дупка чупка
Д-р Станимир Куюмджиев: Мостът, който....
Д-р Станимир Куюмджиев: Цветописецът Тончев
РЕВЕРАНСЪТ НА КОТАРАКА
Д-р Станимир Куюмджиев
Д-р Станимир Куюмджиев: Биотероризъм в Пазарджик и не само
Д-р Станимир Куюмджиев:
От биволите до иглата (разговор с една столетница, чийто рожден ден е днес)
Д-р Станимир Куюмжиев: Живот в два свята (интервю)
Комисар Станимир Калоферов е новият директор на ЦСПП
Общо 700 дка треви е обхванал пожарът край Памидово
Д-р Ст. Куюмджиев:
Експресията ЛеонТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5383 сек., 0.4655 от тях за заявки.