RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Млади офталмолози оперират върху роботи във виртуална среда
Като в компютърна игра – така се обучават специализанти по офталмология и млади лекари. В Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, те тренират техники за микрохирургични операции върху изкуствен интелект – виртуалния симулатор за очни операции EYESI.

Офталмолози, Преди това апаратът е бил за един месец в Очната клиника на УМБАЛ „Александровска“. Той е предоставен по проект за обучение на млади офталмолози и е голяма придобивка за двете университетски болници, тъй като в целия свят има не повече от 200 такива симулатора. За работа с него може да се запише всеки млад специалист - офталмолог, независимо къде живее и работи.

Виртуалната симулация е световно признат метод за обучение и усъвършенстване на хирурзи, особено при микрохирургични операции, каквито са очните. В симулирана среда, която 100% наподобява реална операция, те усвояват до съвършенство движенията на ръцете. Апаратът е снабден и с анти тремор система, която прави техниката още по-прецизна. В края на операцията роботът показва – бил ли си полезен за пациента и колко е успешна операцията. Симулацията снижава и стреса, който младите лекари ще изпитат при първото влизане в операционна. В работата със симулатора няма ограничения. Не е необходимо и присъствие на преподавател, тъй като компютърът командва целия процес.

„Виртуалната реалност е бъдещето в обучението при очните операции. Тя помага на колегите да овладеят техника, скорост, пространствено мислене. Симулаторът предлага множество ситуации, които в реалния живот се случват на всеки офталмохирург. За съжаление в операционната няма време и място за тренировки, затова тези обучения са много ценни“, обясни проф. д-р Ива Петкова, национален консултант по офталмология и ръководител на Клиника по очни болести в УМБАЛ „Александровска“.

Симулаторът пресъздава операции като например отлепване на ретината при диабетната ретинопатия, задно отлепване на стъкловидното тяло, дупка в макулата, травми. Основната цел е да се възстанови зрението на пациента, операцията да е бърза, но и щадяща за тъканите.

Посредством бутони лекарят избира каква операция желае да извърши. Под микроскоп той оперира изкуствено око. Всяко движение се регистрира и предава към компютър посредством сензори. В края на операцията хирургът вижда колко успешна е била тя. За разлика от други симулатори, тук реакцията не е предварително заложена в софтуера, а зависи от работата на хирурга. Всеки оператор може да създаде индивидуален профил и подобно на компютърна игра да минава на по-горно ниво на сложност, обясниха от Фондация "Институт за здравно образование" .

 


Тази страница е видяна: 960

 Публикувано от: pamedia на сряда 08 февруари 2017 - 11:46:31

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Топ офталмолози предават уменията си на млади колеги
Роботи за чистене и косене са сред хитовите експонати на Международния технически панаир в Пловдив
Над 200 офталмолози от страната проследиха уникална технология за премахване на перде
Ученици от ПГМЕТ - на виртуална разходка в ЦЕРН
В ПГИМ – Пазарджик международен екип ще разработва образователен модул за изучаване на точни науки чрез виртуална реалност
Гимназията по икономика в Пазарджик подписа договор по проект за прилагане на ново приложение за виртуална реалност в помощ на обучението по точните предмети
Екоинициативи в Панагюрище и Велинград за Световния ден на околната среда
Очаквано полезен опит в необичайната образователна среда
За поредна година стартират конкурсите „За чиста околна среда“
Модерните поливни системи са неприложими в градската среда на ПазарджикТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5284 сек., 0.4656 от тях за заявки.