RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Екологичен отпечатък – размисъл, предизвикателства, действия

ПазарджикДесет ученика и двама учителя от Профилирана математическа гимназия "Константин Величков", гр. Пазарджик, пътуваха до Леганес, Испания по проект "Reflect the Facts to Act". Срещата се проведе от 20 до 25.02.2017 г. и бе финансирана от еврпейската програма "Еразъм +". В нея се включи и училището-координатор от Рейнбек, Германия. Домакините от испанското училище "Butarque" в Леганес  посрещнаха своите гости изключително топло и бяха подготвили много и разнообразни дейности и игри, с помощта на които учениците се обучаваха и забавляваха едновременно. 
Учениците се включиха в организирания еко ден, по време на който засадиха дръвчета, разделно  събираха отпадъци, решаваха казуси, свързани с опазването на околната среда, демонстрираха химически опити, по време на които приготвиха натурална козметика – сапун и балсам за устни.  Всички проведени игри, танци и мероприятия имаха екологична насоченост, тъй като това е и основната тема на проекта.
      Учениците посетиха екологичен парк CREAS - Ресурсен център за екологично образование и устойчиво развитие в околностите на Мадрид. В него те научиха как човек може да построи дома си с естествени материали, така че той да е екологически чист. Видяха как може да се постигне оптимална температура в жилище без употребата на климатици или каквато и да било друга техника за отопление и охлаждане. За целта в т. нар. Зелена къща се използват тръби, през които се движи топъл въздух, идващ от парниците за отглеждане на еко продукция. През лятото в тръбите циркулира студена вода, идваща от планината.  Учениците разбраха, че стена, която е направена в земната маса, винаги е с постоянна температура от 13 градуса, независимо от сезона. Видяха как покривът на къщата е покрит с пръст и растения, за да се улавя и използва дъждовната вода за поливане и хигиенни нужди. Запознаха се с възможностите за употреба на енергията на вятъра и на слънцето за отопление и охлаждане. Посетиха място, където пречистването на отпадъчните води се осъществява само с бактерия. Участваха  в строежа на най-големият хотел за насекоми в света. Направиха и едночасова колоездачна обиколка из живописния парк, запознавайки се отблизо с местната флора и фауна и същевременно успяха да видят най-високите сгради на Мадрид от една от най-високите точки на парка. 
      Домакините бяха организирали и посещение в  Polvoranca - образователен център по околна среда, където учениците по зададени белези търсеха и откриваха различни дървесни видове.
     Срещата бе изпълнена с много и полезни интерактивни занимания,  които обогатиха знанията на ученицие и им показаха, че човек може да живее в удобство и луксq, без да нарушава естествения биоритъм на природата.

Д-р Ана Рабаджийска и Елена Ненкова

Пазарджик


Пазарджик


Тази страница е видяна: 361

 Публикувано от: pamedia на петък 03 март 2017 - 09:35:03

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Утре е ден за размисъл в Ивайло
Ученици от Математическата гимназия съвместно с германски и испански ученици изследват екологичния ни отпечатък върху природата
Екологичен парк, въжена градина и железен път откриха в Ракитово
Висшият екологичен съвет към екоминистерството одобри разширение на „Асарел Медет”
Мария Габриел обявява национален ученически конкурс на тема „10 години България в ЕС: резултати и предизвикателства”
Тодор Попов: Очакват ни още предизвикателства, заедно ще се справим. Да ни закрилят Светите равноапостоли Константин и Елена!
Експертният екологичен съвет отложи въпроса за добива на волфрам край Велинград за юли
„Обичам природата – и аз участвам” – екологичен проект, реализиран в ПГСА – град Пазарджик
Николай Зайчев бе представителят на НСОРБ на Втората международна конференция „Предизвикателства на кохезионната политика на ЕС 2014 – 2020”
В дните за размисъл и избори са заловени 3 пияни шофьориТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.8345 сек., 0.7792 от тях за заявки.