RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Положителни тенденции в храненето на най-малките жители на Пазарджишка област, отчитат от РЗИ

ПазарджикКонстатацията бе направена от здравните специалисти от РЗИ при проведения през 2016 г. контрол в 56 детски заведения в областта.
Проследено бе правилно ли се прилагат Наредба №2 от 2013г. за здравословно хранене на децата на възраст от 0 до 3 г. в детските заведения и детските кухни и Наредба №6 от 2011г. за здравословно хранене на децата от 3 до 6 г. в детските заведения. 
При проверките експертите обърнаха особено внимание на съответствието на данните от използваните калкулационни ведомости и седмичните менюта. Във фокуса на контрола бяха също дневният енергиен прием, приемът на витамини и минерални вещества и на основни хранителни вещества – белтъчини, мазнини и въглехидрати.
Менютата са разнообразни, с включени представители на всички хранителни групи – констатираха експертите.
Среднодневният прием на мляко и млечни продукти като цяло е в норма, с някои изключения. Млечните продукти, които се предлагат, са предимно сирене, мляко, айрян, таратор, кашкавал и по-рядко извара. На директорите на детските заведения и на медицинските специалисти е обърнато внимание, че млякото и млечните продукти са важна храна в детското хранене и е дадена  препоръка дневните количества да се увеличат до 300 мл. мляко и 18-25 гр. млечен продукт.
На децата се предлагат минимум два пъти седмично пълнозърнест хляб и пълнозърнести продукти, веднъж седмично - риба или  рибно ястие /супа/.  Спазват се препоръчителните среднодневни количества за месото и месните продукти /40-50 гр./, като месото е предимно пилешко или кайма /свинско и говеждо/.
Все още е недостатъчно предлагането на пресни зеленчуци, макар в повечето детски заведения да се достигат препоръчителните норми.
При оценка на менютата, в някои дни, са регистрирани несъответствия между ястия от меню и ястия в калкулационните ведомости. Като причина е посочено разминаването в заявени и доставени продукти, или закъснели доставки, а също така и некачествени продукти, които се връщат от детското заведение.
Директорите на детските градини споделят за трудности при изготвяне на менютата, отговарящи на наредбите за здравословно хранене, поради ниския им дневен оклад за дете, който е в диапазона 1,80 – 2,20 до 2,50 лв.Тази страница е видяна: 364

 Публикувано от: pamedia на вторник 14 март 2017 - 12:19:21

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Отново шест нови положителни проби за COVID-19 в Пазарджишка област
Девет с положителни проби за COVID-19 през последното денонощие в Пазарджишка област
Положителни тенденции в спада на безработицата в Пазарджик и Лесичово
9-те положителни проби за COVID-19 са на жители на Панагюрище, Пазарджик, Велинград, с. Церово и с. Голямо Белово
Ръст от 2.0% на туристическите услуги в област Пазарджик за една година отчитат от Статистиката
Шест са новите потвърдени положителни проби за COVID-19 за област Пазарджик
Двама починали и нови 6 положителни проби за COVID-19 през последното денонощие в област Пазарджик
Без ток са 7 населени места в Пазарджишка област
ГЕРБ печели в Пазарджишка област с 34,44%
ОБЛАСТEН УПРАВИТЕЛ НА ПАЗАРДЖИШКА ОБЛАСТТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5545 сек., 0.4727 от тях за заявки.