RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
РЕВЕРАНСЪТ НА КОТАРАКА
Д-р Станимир Куюмджиев

Пазарджик   Да се коментира вече започнало арт-събитие, като поредната самостоятелна изложба на пловдивчанката Лили Кючукова  в галерия "Боев" , никога не е късно. Още повече, че климатичният момент при откриването  не позволи на всички желаещи да я посетят.
   Традиционно месец март е време за кавалерски поклон към дамската половина на човечеството, вероятно обичай заимстван отколе от  котараците, които точно в тези дни прилежно се заиграват с писанките. Сега е време за очакван край на студовете, за триумф на Слънцето, зараждане на нов живот и светли перспективи. Вероятно  увлечен от пролетната вълна, кураторът Боев в галантен реверанс е решил да предостави галерийните си зали за експозиция от жена. Не си спомням да е оказвана в последно време такава чест на дама и проявих жив интерес към авторката.
   Оказа се мило, тихо и вглъбено в себе си създание, леко унесено от  мисли и впечатления, каквато е и живописта и. Сподели, че в последно време животът и е преминал между България и Франция, рисувала главно под влияние на впечатленията от тези си пребивавания, като емоциите или житейските провокации  са диктували сюжетите и цветноста на творбите. Започнала с абстракти в розова радостна гама и наредила с тях успешни експозиции, авторката преминава последователно през бял и син период,като отражение на житейски перипетии, настроения и моментна философия.  По-късно Виенска стара сладкарница инспирирала серия картини на тема "Кафенета", също добре приета в арт-средите. Силуети на женски сенки се появили по-късно и станали основен елемент в творчеството и, след като със съпруга си, скулптурът Ален Роа, посетили Авиньон и останала силно впечатлена от витрините с "Червени фенери", излагащи женска плът. Явно тази гледка дълбоко е разтресла Лилиното съзнание, щом е създала цяла серия картини с надслов "Жените на Авиньон", част от която е изложена сега в галерията.
   Творбите,  плод на фриволната игра на четката и небрежно-чувствените вариации на цветове и нюанси, силно повлияни от френския импресион, Дега, Моне и на места Гоген, разкриват таинствената виталност и еротика на кабаретните шантонерки. Техниката на рисуване, често в  акварелния похват "мокро в мокро", придава усет за тъжен дъжд, стичащ се по стъклата на витрините и размиващ съдби и емоции. Жените на Лили са обикновено небрежно колорирани, понякога само с едно-две разтичания на цвета и  ситуирани в интериор, наподобяваш разхвърлян дамски будоар. Живописта иПазарджик не търпи ред и канони, организира се импулсивно по волята на интуицията и, нещо характерно за жените. Бих нарекъл този стил "наивистичен импресионизъм", предпочитащ да се изразява с цвят и контраст, вместо с подчертаване на контура. Въздухът, подобен на мараня, трепти в платната и навява  някаква извънземност. Общото впечатление от тази експозиция е за тъмна носталгичност, която според думите на Кючукова, не била характерна за творчеството и, но в момента някак случайно са се комбинирали такива картини. 
   -Харесвам платната на тази жена, стила и и смелостта да заяви себе си по особен, нетипичен начин - заяви кураторът Боев при откриването на експозицията, а на мен ми се стори и че помръдна мустак, като мартенски котарак и се оттегли назад, подканвайки публиката да провери твърденията му.

Д-р Станимир Куюмджиев


Тази страница е видяна: 1223

 Публикувано от: pamedia на петък 17 март 2017 - 12:11:26

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Д-р Станимир Куюмджиев: Дупка чупка
Д-р Станимир Куюмджиев: Мостът, който....
Д-р Станимир Куюмджиев: Цветописецът Тончев
Пожарът при Боев
Д-р Станимир Куюмджиев
Д-р Станимир Куюмджиев: Биотероризъм в Пазарджик и не само
Д-р Станимир Куюмджиев:
От биволите до иглата (разговор с една столетница, чийто рожден ден е днес)
Д-р Станимир Куюмжиев: Живот в два свята (интервю)
Комисар Станимир Калоферов е новият директор на ЦСПП
Д-р Ст. Куюмджиев:
Експресията Леон
Д-р Ст. Куюмджиев: Провокацията ЛеонТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5261 сек., 0.4446 от тях за заявки.