RSS емисии

    


 
 Мобилна версия
Времето в Пазарджик, сега и утре
Find more about Weather in Пазарджик, BU
Прогноза за следващите дни
       
eagro.png
 
БЪЛГАРЕ в Пазарджик

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Кампания „Ние броим врабчетата“

Ние броим врабчетата20 март е Световен ден на врабчетата и по този повод от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) обявиха началото на новата си кампания "Ние броим врабчетата". Зад инициативата им застават семейството на писателя Йордан Радичков. С началото на кампанията излиза ново издание на книгата  му "Ние, врабчетата" - с нова корица, на която емблематичната илюстрация е само с едно самотно врабче.

Причината за акцията "преброяване на врабчетата" е тенденцията за намаляване на броя на-любимите градски птици – според експерти само за последните 10 години врабчета са намалели с 31%. Затова експертите започват да набират информация за точната им численост и от БДЗП призовават  гражданите да се включат в преброяването. То е планирано за 8 април и ще се извърши в населените места в цялата страна. В кампанията  може да се включи всеки, като отдели само 10 минути във времето от  от 9:00 до 12:00 часа, в които ще брои врабчетата в определен от него малък район. Необходимо е предварителна регистрация, която може да стане лесно на сайта vrabcheta.bg.

Намерението на БДЗП е да провеждат кампанията ежегодно, така че да направят оценка каква е трайната тенденция в популациите и причините за този рязък спад на вида.

Според специалистите най-вероятни причини за изчезването на врабчето от ежедневието ни е замърсяването на въздуха, шумът и все по-малкото места за гнездене – храсти, дървета, зелени площи и пролуки в сградите, които при изолирането на сградите напоследък се запушват.

На сайта vrabcheta.bg може да намерите още подробна информация за трите вида врабчета– домашното, полското и испанското врабче. Интерактивна карта предлага на всеки, който ще брои птичките, да си запази предварително удобно място, което да посети в момента на броенето.Тази страница е видяна: 490

 Публикувано от: pamedia на понеделник 20 март 2017 - 17:27:15

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Кампания „Обичай безопасно!”
ДПС закри предизборната си кампания в гр. Сърница.
И АБВ закриват предизборната си кампания в сряда
Кампания за безопасност на велосипедистите и в Стрелча
UNICEF стартира Коледна дарителска кампания
Започна 11-та кампания за борба с рака на гърдата
И в Пазарджик ще има кампания в помощ на Аделина Коджабашева
Кампания за превенция на изоставянето стартира в Пазарджик
На 1 април в Пазарджик - кампания ЦВЕТE ЗА СМЕТ
Реформаторски блок спира предизборната си кампанияТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)
Време за изпълнение: 0.1267 сек., 0.0945 от тях за заявки.