Меню
Времето в Пазарджик, сега и утре
 
 
НАБИРА ОФЕРТИ ЗА ИЗБОР НА НАЕМАТЕЛ
на следния обект в гр. Пазарджик:
ТЪРГОВСКО ПОМЕЩЕНИЕ (ПАВИЛИОН)
УЛ.“ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ“ №27 В ГР. ПАЗАРДЖИК
Mинимален месечен наем 130 лв. без ДДС. >>>>>> подробности
     
eagro.png

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Кампания „Ние броим врабчетата“
pamedia , понеделник 20 март 2017 - 17:27:15 // коментари: 0


Ние броим врабчетата20 март е Световен ден на врабчетата и по този повод от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) обявиха началото на новата си кампания "Ние броим врабчетата". Зад инициативата им застават семейството на писателя Йордан Радичков. С началото на кампанията излиза ново издание на книгата  му "Ние, врабчетата" - с нова корица, на която емблематичната илюстрация е само с едно самотно врабче.

Причината за акцията "преброяване на врабчетата" е тенденцията за намаляване на броя на-любимите градски птици – според експерти само за последните 10 години врабчета са намалели с 31%. Затова експертите започват да набират информация за точната им численост и от БДЗП призовават  гражданите да се включат в преброяването. То е планирано за 8 април и ще се извърши в населените места в цялата страна. В кампанията  може да се включи всеки, като отдели само 10 минути във времето от  от 9:00 до 12:00 часа, в които ще брои врабчетата в определен от него малък район. Необходимо е предварителна регистрация, която може да стане лесно на сайта vrabcheta.bg.

Намерението на БДЗП е да провеждат кампанията ежегодно, така че да направят оценка каква е трайната тенденция в популациите и причините за този рязък спад на вида.

Според специалистите най-вероятни причини за изчезването на врабчето от ежедневието ни е замърсяването на въздуха, шумът и все по-малкото места за гнездене – храсти, дървета, зелени площи и пролуки в сградите, които при изолирането на сградите напоследък се запушват.

На сайта vrabcheta.bg може да намерите още подробна информация за трите вида врабчета– домашното, полското и испанското врабче. Интерактивна карта предлага на всеки, който ще брои птичките, да си запази предварително удобно място, което да посети в момента на броенето.Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 540Време за изпълнение: 0.1298 сек., 0.0995 от тях за заявки.