RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Коя е Лесескепра и защо ликът ѝ е на фасадата на театъра в Пазарджик

Пазарджик

От няколко дена на фасадата на театъра в Пазарджик е монтирано рекламно пано с изображение на Лесескепра и надписи "12 май, Международен ден на сестринството". Това е денят, в който празнуват професионалистите по здравни грижи, а образът на Лесескепра е логото на тяхната организация - Българска асоциация на  професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ ). На 12 май по традиция регионалната организация на БАПЗГ връчва годишните награди от конкурса "Професионалист на годината". Тази година това ще стане в Стъклена зала на Община Пазарджик - утре, 11 май, от 14 часа. По повод професионалния си празник пазарджишките професионалисти по здравни грижи са поставили на фасадата на театъра рекламно пано с лика на Лесескепра, която е лого на тяхната организация.


Лесескепра
Снимка: Регионален исторически музей - Бургас

Лесескепра е била тракийска лечителка и жрица. Според археолози Лесескепра е била благородничка с най-високо положение в социалната йерархия. До нас са достигнали накитите ѝ - златни и сребърни украшения, които са открити в надгробна могила край гр.Поморие и се смята, че са погребални дарове. Те са изработени изключително изящно. Открити са през 1975 г. при изкопни работи на разрушена тракийска могила в югоизточната част на некропола на Анхиало (днешно Поморие). При спасителни археологически разкопки археологът от Окръжният музей в Бургас Петър Балабанов открива погребение с кремиране на тракийска аристократка от края на І в. пр. Хр. Уникалните находки: култови предмети, показващи жреческата функция на погребаната тракийка и златните накити, носели тайнственото име Лесескепра - изписано на гръцки език на обиците ѝ. В гроба са били открити също обредни глинени фигурки.
Обиците са изключително характерни, съдържащи пет ясно отличими елемента - типична тракийска палмета, кръгов златен елемент с вграден камък в него, златна лента с името на собственика на обеците, грифон и поставка за грифона.

Златните бижута на Лесескепра се датират от времето на Октавиан Август (27 г. пр. Хр. – 14 г. след Хр.).


Тази страница е видяна: 2350

 Публикувано от: pamedia на сряда 10 май 2017 - 17:26:38

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Пазарджик ще кандидатства по „Красива България“ за фасадата на театъра
Близо 100 хил. лв. ще е съфинансирането за фасадата на театъра
Защо Пазарджик ?
Защо в анализа си за ромския вот БТВ пропусна Пазарджик?
Деца са рушили фасадата на училище в Пещера
Керамично пано краси фасадата на Младежкия дом
Общинският съветник Благо Солов пита директора на ОДМВР защо „паякът“ в Пазарджик не спазва Закона за движение по пътищата
С автовишка укрепват високите плочи по фасадата на Младежкия дом
С пирон-дюбели укрепват мраморните плочи на фасадата на Младежкия дом
Океан от любов към театъра в ПазарджикТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.1899 сек., 1.1340 от тях за заявки.