pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Народният представител Десислава Костадинова се поклони пред спасителя на Пещера Осман ефенди
pamedia , вторник 30 май 2017 - 22:13:21 // коментари: 0


Десислава Костадинова

В Пещера народният представител от ГЕРБ-Пазарджик Десислава Костадинова отдаде почит пред паметната плоча на Осман Нури Ахмед, известен като Осман ефенди. През тази година се навършват 177 г. от рождението и 121 г. от смъртта на видния пещерски гражданин.


„Осман ефенди е най-показателният пример за отношенията между различните етнически и религиозни групи в Пещера. Градът е известен с толерантността на хората. Пъстрата палитра от различия е богатство за всеки пещерец и еталон за отношенията в цялата страна“, заяви пред присъстващите Костадинова.

Осман Нури Ефенди

След Освобождението Осман Нури Ефенди е обявен за народен герой и получава пенсия, като български герой и борец. Делата му започват с това, че неведнъж спира башибозуците да разграбват и да убиват мирното население, спира мюсюлманите, които след Априлското въстание искат да избиват, като сам застава пред една орда на башибозуците с думите, че трябва да минат през трупа му. Като главен мюфтия Осман никога не е забравял празника на спасеното от него население на Пещера (19 януари). Винаги пристигал официално облечен, декориран с ордените си. Присъствал на водосвета и на военния парад при Кавака, където поднасял поздравленията си на видните граждани.

Десислава Костадинова


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1067Време за изпълнение: 0.3984 сек., 0.3234 от тях за заявки.