Меню
Времето в Пазарджик, сега и утре
 
 
НАБИРА ОФЕРТИ ЗА ИЗБОР НА НАЕМАТЕЛ
на следния обект в гр. Пазарджик:
ТЪРГОВСКО ПОМЕЩЕНИЕ (ПАВИЛИОН)
УЛ.“ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ“ №27 В ГР. ПАЗАРДЖИК
Mинимален месечен наем 130 лв. без ДДС. >>>>>> подробности
     
eagro.png

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Реформите на Стамболийски в областта на образованието и културата бяха акцент в срещата на земеделците на Славовица
pamedia , неделя 18 юни 2017 - 08:56:44 // коментари: 0


Славовица

Земеделците от БЗНС с председател Николай Ненчев почетоха паметта на Александър Стамболийски. Те се събраха на помен вчера, 17 юни, край вилата музей в Славовица, където припомниха реформаторските инициативи на земеделския водач в областта на образованието и културата.


Стамболийски провежда редица просветни реформи, воден от убеждението, че е необходимо да се гарантира образование за всички. Просветните му реформи включват въвеждане на седемгодишно задължително първоначално образование, въвеждането на професионално образование – чрез така наречените практическите гимназии. Негова е идеята да се направят гимназии в по-големите градове. По негово време се откриват три нови факултета – Лесовъден, Ветеринарен и Богословски. Във Варна е открит икономически университет, а Търново и Свищов свободен университет. Увеличават се субсидиите на БАН и Народния музей. През 1922 г. със закон се въвежда правописна реформа, с която се опростява правописът. Тази реформа е отменена две години по-късно от правителството на Александър Цанков, а Отечественофронтовската реформа през 1945 връща много от правилата на правописната реформа от 1922 г. По времето на Стамболийски са приети закони за учредяването на достъпни народни библиотеки, закон за детската литература, за авторското право, за поощрение на родната литература и изкуство. Всички тези реформи са проведени с разбирането, че е необходимо да се гарантира образование за всички, както и достъпност до просветните и културни институции.

След като припомниха реформаторската дейност на Стамболийски, много хора, въпреки дъждовното време, се събраха на шествието до вилата, а после и на панихидата, водосвета и курбана в църквата в Славовица. 

Николай Ненчев

Славовица
Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1060Време за изпълнение: 0.1299 сек., 0.0982 от тях за заявки.