RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Изтичането на дренажни води в Луда Яна е преустановено, наложени са санкции на нарушителитеТри акта за административни нарушения на Закон за опазване на околната среда /ЗООС/ и Закон за водите на фирмите, допуснали замърсяването на р. Луда Яна преди седмица  състави  РИОСВ-Пазарджик.


На „Панагюрска медна компания” ООД, оператор на инсталация за производство на електролитна мед в землището на с. Цар Асен, е съставен акт по Закон за опазване на околната среда за неизпълнено условие от комплексното разрешително  на обекта. Предвидената в ЗООС санкция за това нарушение е от 10 000 до 100 000 лева. На дружеството „Еко Медет” ЕООД , собственик и оператор на окисния отвал и водоема за богати разтвори, е съставен акт по Закон за водите за неупражнен контрол и допуснато замърсяване на р. Луда Яна. Санкцията е в размер от 500 лева до 2000 лева.
Акт по Закон за водите е съставен и на дружеството „Алман” ООД, задължено с договор да изпомпва и предотвратява изтичането на кисели води в р. Луда Яна. За това административно нарушение санкцията е от 2000 до 10 000 лева. На фирмите са предписани превантивни мерки за недопускане на подобни инциденти.  Разпоредено е инсталирането на две високонапорни помпи за работа в паралел, ревизия и тампониране на стената на водоема в зоната на дрениране. Изискано е  непрекъснато наблюдение на състоянието и нивото на водоема за богати разтвори, както и осигуряване на тръбна връзка между окисния отвал и открития котлован на рудник „Цар Асен” за отвеждане на дебалансовите дренажни води, съобщиха от РИОСВ - Пазарджик.

Сигналът за замърсяването, подаден от тел. 112 преди седмица предизвика незабавна проверка на екоинспекцията, БДИБР и Регионалната Лаборатория към ИАОС. Проверката констатира, че от водоем за „богати разтвори”, разположен под отвалите на рудник „Цар Асен ”, стопанисван от „Еко Медет” ЕООД дренират кисели води към р. Луда Яна. Изграден е предпазен борд от чували с пясък за повишаване височината на приливната стена. Изтичането на дренажни води в река Луда Яна е преустановено.


Тази страница е видяна: 520

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 27 юли 2017 - 22:31:26

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Нивото на водоема при рудник „Цар Асен” е понижено с около 20 см., но продължава изтичането на води в р. Луда Яна
Дренажни води от рудник "Цар Асен" се изливат в Луда Яна
Санкции за над 13 хиляди лева са наложени за тютюнопушене
Близо 67 хиляди лева получиха 4 общини от санкции, наложени на екозамърсители
Изпускани води от ВЕЦ затрудняват строителството на моста над Луда Яна. Строителите уверяват, че срокът ще бъде спазен
На виновника за изтичане на замърсени води в р. Луда Яна "Еко Медет" ще бъде наложена най-тежката санкция
Установено е нерегламентирано заустване в река Луда Яна на отпадни води от "Панагюрска медна компания"
Чисти води и по-добър живот в региона на Пазарджик, след изграждането на пречиствателна станция за отпадни води
Безмълвна подкрепа на властта за нарушителите
36 жени в Грашево са под карантина. Преустановено е извозването на работници до съседни населени местаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5684 сек., 0.4880 от тях за заявки.