RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Традициите на различни етноси ще изучават децата от Пещера по проект "Шарени мъниста"

Шарени мъниста, Пещера

Лого ЕС -Наука и образование,

Встъпителна пресконференция по проект „Шарени мъниста” се проведе в Пещера. Пресконференцията бе открита от кмета Николай Зайчев, който изтъкна значението на проекта за образованието в общината. Целите и резултати по проекта пък бяха представени от заместник-кмета Зехра Алиш.

Общата цел на проекта е създаване на работещ модел за повишаване броя на успешно интегрираните в образователната система на община Пещера ученици от маргинализираните общности, включително роми, чрез комплексен подход на интерактивни педагогически взаимодействия. Проектът има и някои специфични цели като засилване на мотивацията на ученици и родители за участие в образователния процес, създаване и развиване на родителски общности, мотивиране и оказване на подкрепа на родителите на учениците от малцинствен произход, в т.ч. роми за активно участие на семейството в училищния живот и стимулиране ученически инициативи за повишаване на качеството на образованието в училищата, в които се обучават интегрирано ученици от различни етноси.

Като резултат от изпълнението на проектните дейности ще бъде създаден експертен етнопедагогически модел за интеркултурна компетентност на ученици и родители на територията на община Пещера в зависимост от ценностните ориентации на етническите групи и подгрупови деления чрез установяване на етнопсихологическите и етнопедагогическите особености на ученици и родители от различни етническигрупи и подгрупови деления – анкетирани 500 родители и 800 ученици, съобщиха авторите на проекта.

Ще се изучават историческите традиции в община Пещера за толерантност и интеграция от родителите от малцинствените етноси, ще се проведат 3 младежки лагера за 180 ученика, както и ще се създадат клубове по интереси.

Анелия Андреева от партньорската организация Сдружение „Асоциация образователно лидерство“ – гр.София подчерта, че в община Пещера образователната интеграция е факт, защото успешно заедно учат представители на три изявени етноса, а проектът ще я подпомогне.

Освен неправителствената организация и Община Пещера, партньори по проект „Шарени мъниста“ са всички училища в родопския град.

На 23.01.2017г. между Община Пещера и Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“ в Министерството на образованието и науката,  Управляващ орган на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020г., се подписа Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ №BG05M2OP001-3.002-0303-С01 за изпълнение на проект „Шарени мъниста”, процедура „Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и/или търсещи или получили международна закрила“ по Оперативна програма «Наука и образование за интелигентен растеж», съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.
Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ по проект №BG05M2OP001-3.002-0303 „Шарени мъниста” е в размер на 665 659.59 лв.
Срокът за изпълнение на Договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ  е 30 месеца - от 23.01.2017г. до 23.07.2019г.Тази страница е видяна: 354

 Публикувано от: pamedia на понеделник 28 август 2017 - 16:11:32

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
"Шарени мъниста" - успешен проект в сферата на образованието реализира Община Пещера
48 ателиета и клубове по интереси функционират в училищата в Пещера по проект "Шарени мъниста"
Двугодишен проект за съхраняване на културната идентичност сред учениците от различни етноси стартира в Стрелча
ДПС регистрира в Пазарджик листа с представители на различни етноси и религии. Половината от листата е от младежи до 30 год.
Шарени сувенири на щанда на Движението на българските майки в помощ на децата
Община Пещера кандидатства с проект за подпомагане образователния процес на децата, настанени в ЦНСТ
Община Пещера ще осигури по проект интернет достъп и технически средства за децата в ЦНСТ
Кметът на Пещера подписа договор по проект за увеличаване на обхвата и посещаемостта на децата билингви в детски градини
В Пещера ще се проведе Кръгла маса за обхвата на децата в детските градини по Проект „Всички заедно за силно и равно начало”
Младежи в неравностойно положение ще изучават безплатно английски език по проект "Код Успех"Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5269 сек., 0.4718 от тях за заявки.