RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Документална изложба представя малко известни факти за делото на Никола Д. Петков
Николай Ненчев
Николай Ненчев

Изложба на открито с фотографии на документи, голяма част от които се показват за пръв път,  представи в Пазарджик малко известни факти от живота и делото на Никола Петков. За откриването на изложбата в Пазарджик беше и председателят на БЗНС Николай Ненчев. Изложбата е реализирана съвместно с Държавен архив и  Комисията по досиетата. Посветена е на 70-та годишнина от присъдата и обесването на лидера на БЗНС и на Обединената демократична опозиция Никола Петков. Изложбата ще бъде показана в Народното събрание, в Европейския парламент и в 14 областни центрове, един от които е и Пазарджик.


Експозицията с фотодокументи представи Димитър Петков - член на постоянното настоятелство на БЗНС и лидер на пазарджишката земеделска организация.
Димитър Петков
Димитър Петков

"Благодарение на Комисията по досиетата за пръв път се изнасят документи, които до момента не са показвани и са свързани с историята на България в един, бих казал и до момента неосветен период. Никола Петков е екзекутиран като водач на Опозицията, след което Опозицията и политическата партия БЗНС се забраняват, разпускат се и репресиите продължават", разказа Димитър Петков. Той говори и за семейството на Никола Петков - баща му, Димитър Петков, е министър-председател на България, бил е и хъш, и опълченец, загубил лявата си ръка при сражения, впоследствие убит в качеството си на премиер. Брат му - Петко, е завършил Сорбоната с отличие, човек който проявява чудеса от храброст за Родината. Развява кървавите ризи в българския парламент. Екзекутиран по жесток начин на ъгъла на "Раковска" и "Московска" в столицата. И третият от фамилията - Никола Петков, има същата съдба. През 1939 г Никола Петков е в опозиция и твърдо е срещу каквато и да е колаборация с Германия и Русия, които тогава са били заедно във връзка с превземането на Полша и военната политика, която имат. През 1941 г БЗНС отново е срещу влизането на България в пакт с Германия, а Никола Петков е изпратен в концлагер в Асеновград. Той е екзекутиран като лидер на Обединената опозиция, разказа Димитър Петков. Сред документите от изложбата са указания на Георги Димитров до съдиите как да водят делото срещу Никола Петков така че да се стигне до осъдителна присъда. Сред документите са и изказвания, включително и на Чърчил, в защита на Никола Петков. Всичките социалистически партии от Западна Европа също са в негова защита, но по настояване на Съветския съюз, включително и на съветския генерален прокурор Вишински, Никола Петков е осъден. Десетки хиляди българи тогава са репресирани.

За значимостта на делото на Никола Петков говори и фактът, че след смъртта му група френски журналисти, които са издирили гроба му, поставят венец с надпис: "На най-големия демократ за всички времена", разказа Николай Ненчев. Никола Петков е възпитаник на Сорбоната, завършва с отличие, винаги е можел да остане да живее във Франция, дори преди ареста му е имал предложение от френския посланик с подготвени за него документи и пасаван да напусне страната, но той избира да остане, защото по думите му "Един мъртъв Петков ще бъде много по-полезен за България, отколкото един жив, но пречупил се, с намордник". 

Най-тежкото в случая е, че той е последният от рода Петкови, а целият род е екзекутиран. Неведнъж в дневниците си той казва, че е готов да умре, но да отстоява докрай идеалите си.

"Надявам се, че е само случайност, тъжна случайност това, че наследникът на Вишински сега е в България - точно когато ние отбелязваме годишнината от екзекуцията на Петков. Тогава Петков проявява една невероятна смелост и велика саможертва, която окриля десетки хиляди.
С една дума, делото на Петков трябва да ни отвори очите за истината, за волята да отстояваме българското, за пълната отдаденост на свободата, на народа", каза още Николай Ненчев за приноса на Никола Петков. 
Никола Петков
Изложбата, посветена на Никола Петков и 70-та годишнина от екзекуцията му - в Пазарджик, пред Регионалния исторически музей


Тази страница е видяна: 726

 Публикувано от: pamedia на сряда 20 септември 2017 - 18:13:39

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
В Пазарджик: Документална изложба на открито, посветена на Никола Петков
Факти и хипотези за произхода на древните българи и лъжи и спекулации от най-новата ни история представя Фондация „Тангра ТанНакРа“
ЛИЧНОСТИ, СЪБИТИЯ, ФАКТИ
НИКОЛА МАРИНОВ
(110 години от рождението и 35 години от смъртта на видния съгражданин)
Земеделците почетоха паметта на Никола Петков
В Пазарджик ще бъде представена документална изложба, посветена на 140 години от приемането на Търновската конституция
С документална изложба, посветена на кап.Николай Сафонов, ще започне тържественото отбелязване на 3-ти март в Пещера
Документална изложба "Морал в политиката"
Десета изложба на Никола Манев в „Арт галерия - Боев“
Арт галерия - Боев представя изложба на Любен Диманов
Изложба представя писатели медици от Възраждането до наши дниТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5560 сек., 0.4730 от тях за заявки.